Wykonanie
uwielbiam żur, obowiązkowy na wielkanocnym
stole, uwielbiam też
chrzan, który najczęściej wykorzystuję jako dodatek do
sosów; tym razem, ponieważ został spory gar rosołu z
kaczki (klik), zrobiłam
chrzanową zupę:)nie wiem czy smakowała wyśmienicie, bo rosół był aromatyczny, dwudniowy?czy będzie smakowała na innym wywarze, z innego
mięsa równie wybornie? spróbujcie, przepis jest krótki i prosty i jak to zwykle bywa, najlepszy:)

2 litry rosołu1
serek philadelphia50 ml
śmietany kremówkiłyżka
masła2 czubate łyżeczki
chrzanu staropolskiego1 łyżeczka
musztardy angielskiejodrobina skórki startej z
cytrynypół pęczka
natki pietruszki2 czubate łyżki posiekanej
rzeżuchysól morska do smakuświeżo zmielony
pieprz do smakułyżeczka
cukru na rozpuszczonym
maśle podgrzałam
serek; dolewałam stopniowo gorąco rosół; dodałam
chrzan,
musztardę i zmiksowałam; doprawiłam, dodałam
śmietanę,
zioła i podałam z gotowanym
jajkiem:)napiszę to, choć nie wyznaję tej zasady, szczególnie w Święta, że to "dietetyczna", ale przepyszna,zupa wielkanocna;)