niedziela, 29 Marzec 2015, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Zupa chrzanowa z wędzonym łososiemGęsta zupa w sam raz na wielkanocny stół. Sycący krem z warzyw z dodatkiem chrzanu i śmietany, zwieńczony plasterkiem wędzonego łososia.Składniki:biała część porapół średniej wielkości seleramała cebula4 ziemniaki2 łyżki masłalitr bulionu drobiowego150 ml śmietanki 30%100 g chrzanu ze słoiczkapęczek koperkucytrynawędzony łosośWarzywa obieramy i kroimy. W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa i przez kilka minut przesmażamy na średnim ogniu, uważając żeby się nie przyrumieniły. Wlewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Miksujemy na krem. Śmietanę mieszamy z chrzanem i wlewamy do zupy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do zupy. Dodajemy również sok wyciśnięty z połówki cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.Zupę podajemy udekorowaną zwiniętym plastrem wędzonego łososia.Smacznego!