ßßß Cookit - przepis na Ryba w papilotach z pak choi i ryżem jaśminowym

Ryba w papilotach z pak choi i ryżem jaśminowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 filety z dorsza lub halibuta, każdy po około 150-200 g
1/2 papryczki chili
1 cm imbiru
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki sosu ostrygowego
limonka
świeża kolendra
szczypiorek
1 pak choi
50 g ryżu jaśminowego
Opcjonalnie (do ryżu):
anyż, cynamon, goździki
Przygotowanie
Ryż opłukać i zalać 200 ml wody lub pół na pół wody i mleka kokosowego, doprawić solą, dodać przyprawy jeśli używamy (1 anyż gwiazdkowy, szczypta cynamonu, 2 goździki), przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 10 minut, następnie odstawić z ognia na 5 minut pod przykryciem, otworzyć i wymieszać widelcem. Cały płyn powinien być wchłonięty przez ryż.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C . Na blacie położyć 2 kwadraty (ok 25 cm) z folii aluminiowej, pośrodku położyć mniejsze kwadraty (ok 10 cm) wycięte z papieru do pieczenia. Na papierze, skórką do dołu, położyć doprawione solą i pieprzem filety z dorsza. Z wierzchu posmarować je startym czosnkiem i imbirem.
Obok dorsza wyłożyć ryż, dodać plasterek limonki, obłożyć liśćmi pak choi. Posypać posiekaną papryczką chili i kolendrą. Skropić sosem sojowym i ostrygowym. Złączyć brzegi folii i zawinąć je, pozostawiając wolną przestrzeń w środku paczuszki na przepływające gorące powietrze.
Paczuszki położyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Paczuszki otworzyć, skropić limonką, posypać świeżą kolendrą i szczypiorkiem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/paczuszki_z_dorszem_pak_choi/przepis.html