Wykonanie
Składniki2 porcje2
filety z dorsza lub
halibuta, każdy po około 150-200 g1/2
papryczki chili1 cm
imbiru1 mały ząbek
czosnku2 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki
sosu ostrygowegolimonkaświeża
kolendraszczypiorek1
pak choi50 g
ryżu jaśminowegoOpcjonalnie (do
ryżu):
anyż,
cynamon,
goździkiPrzygotowanie
Ryż opłukać i zalać 200 ml
wody lub pół na pół
wody i
mleka kokosowego, doprawić
solą, dodać
przyprawy jeśli używamy (1
anyż gwiazdkowy, szczypta
cynamonu, 2
goździki), przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 10 minut, następnie odstawić z ognia na 5 minut pod przykryciem, otworzyć i wymieszać widelcem. Cały płyn powinien być wchłonięty przez
ryż.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C . Na blacie położyć 2 kwadraty (ok 25 cm) z folii aluminiowej, pośrodku położyć mniejsze kwadraty (ok 10 cm) wycięte z papieru do pieczenia. Na papierze, skórką do dołu, położyć doprawione
solą i
pieprzem filety z dorsza. Z wierzchu posmarować je startym
czosnkiem i
imbirem.Obok
dorsza wyłożyć
ryż, dodać plasterek
limonki, obłożyć liśćmi
pak choi. Posypać posiekaną
papryczką chili i
kolendrą. Skropić
sosem sojowym i
ostrygowym. Złączyć brzegi folii i zawinąć je, pozostawiając wolną przestrzeń w środku paczuszki na przepływające gorące powietrze.Paczuszki położyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Paczuszki otworzyć, skropić
limonką, posypać świeżą
kolendrą i
szczypiorkiem.