ßßß Cookit - przepis na Tajska zupa z imbirem i makaronem chow mein

Tajska zupa z imbirem i makaronem chow mein

nazwa

Wykonanie

Rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa z imbirem, świeżo mielonymi przyprawami i makaronem chow mein.
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma czas na zabawę w mielenie przypraw, ale uwierzcie efekt końcowy wart jest poświęcenia. Zapach i smak zupy ze świeżo mielonymi przyprawami jest po prostu doskonały!
Na 6 porcji:
2 litry bulionu warzywnego
2 duże ząbki czosnku
4 duże dymki
2 duże garści kiełków fasoli mung (mogą być z puszki)
świeży imbir (ok 3 cm)
1/2 łyżeczki ziaren anyżu
4 całe goździki
1/2 laski cynamonu
100 g makaronu chow mein
oliwa do smażenia
sos sojowy
Dymki drobno pokroić.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ziarna anyżu i goździki zmielić (ja używam młynka do kawy).
Laskę cynamonu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać dymki i imbir, lekko podsmażyć.
Dodać przyprawy i wyciśnięty czosnek, dokładnie wymieszać, uważając by przyprawy nie przypaliły się a jedynie uwolniły swój aromat.
Zdjąć z ognia, wlać bulion i dodać kiełki fasoli. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Odstawić z ognia, doprawić sosem sojowym i dodać makaron. Przykryć garnek i odczekać, aż makaron zmięknie.
Podawać ze świeżą kolendrą lub szczypiorem.
Smacznego!
Źródło:http://goodmoodfood-goodmoodfood.blogspot.com/2013/04/tajska-zupa-z-imbirem-i-makaronem-chow.html