Wykonanie
Rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa z
imbirem, świeżo mielonymi
przyprawami i
makaronem chow mein.Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma czas na zabawę w mielenie przypraw, ale uwierzcie efekt końcowy wart jest poświęcenia. Zapach i smak zupy ze świeżo mielonymi
przyprawami jest po prostu doskonały!
Na 6 porcji:2 litry
bulionu warzywnego2 duże ząbki
czosnku4 duże
dymki2 duże garści
kiełków fasoli mung (mogą być z puszki)świeży
imbir (ok 3 cm)1/2 łyżeczki ziaren
anyżu4 całe
goździki1/2 laski
cynamonu100 g
makaronu chow mein
oliwa do smażenia
sos sojowyDymki drobno pokroić.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Ziarna
anyżu i
goździki zmielić (ja używam młynka do
kawy).Laskę
cynamonu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.W rondlu o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek
oliwy, dodać
dymki i
imbir, lekko podsmażyć.Dodać
przyprawy i wyciśnięty
czosnek, dokładnie wymieszać, uważając by
przyprawy nie przypaliły się a jedynie uwolniły swój aromat.Zdjąć z ognia, wlać
bulion i dodać
kiełki fasoli. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.Odstawić z ognia, doprawić
sosem sojowym i dodać
makaron. Przykryć garnek i odczekać, aż
makaron zmięknie.Podawać ze świeżą
kolendrą lub
szczypiorem.Smacznego!