ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z kurczaka w sosie satay

Szaszłyki z kurczaka w sosie satay

nazwa

Wykonanie

Kiedy na dworze upał (wczoraj 37 stopni), gotowanie z przyjemności zmienia się w mękę. Dzisiaj pogoda była dla nas mniej okrutna, więc udało mi się przyrządzić pyszny domowy posiłek. W chwilach letniego rozleniwienia idealne są ekspresowe przepisy. Sięgnęłam więc po 30 minut w kuchni, a ponieważ zrobiłam tylko szaszłyki z proponowanego przez Jamiego wielodaniowego posiłku, przygotowania zajęły mi chyba nawet mniej niż pół godziny. Ja robiłam szaszłyki w piekarniku, ale doskonale nadają się również na grilla.
Składniki (4 porcje)
4 filety z kurczaka
1/2 pęczka kolendry
Papryczka chilli
1/2 ząbka czosnku
3 czubate łyżki masła arachidowego
Łyżeczka sosu sojowego
Kawałek świeżego imbiru (2 cm)
Limonka
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Do malaksera wrzuć kolendrę (z łodyżkami), chilli (bez szypułki), obrany czosnek, obrany imbir, masło arachidowe i sos sojowy.
Dodaj skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Zmiksuj na gładką masę – jeśli jest zbyt gęsta, dolej trochę wody.
Kurczaka pokrój na kawałki, nabij na patyczki do szaszłyków, pędzelkiem posmaruj je ze wszystkich stron sosem sataj. Możesz też ułatwić sobie życie i wrzucić kawałki kurczaka do miski z sosem, wytaplać je w nim i na koniec ponabijać na patyczki.
Skrop szaszłyki oliwą, ułóż na blaszce i piecz około 16-20 minut.
Gotowe!
Doskonale smakują z ryżem lub frytkami i świeżą sałatą.
Wspaniałe szaszłyki wieprzowe
Kurczak z woka
Kurczak w musztardzie
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/30/szaszlyki-z-kurczaka-w-sosie-satay