ßßß
Składniki (4 porcje)4 filety z kurczaka1/2 pęczka kolendryPapryczka chilli1/2 ząbka czosnku3 czubate łyżki masła arachidowegoŁyżeczka sosu sojowegoKawałek świeżego imbiru (2 cm)LimonkaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.Do malaksera wrzuć kolendrę (z łodyżkami), chilli (bez szypułki), obrany czosnek, obrany imbir, masło arachidowe i sos sojowy.Dodaj skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Zmiksuj na gładką masę – jeśli jest zbyt gęsta, dolej trochę wody.Kurczaka pokrój na kawałki, nabij na patyczki do szaszłyków, pędzelkiem posmaruj je ze wszystkich stron sosem sataj. Możesz też ułatwić sobie życie i wrzucić kawałki kurczaka do miski z sosem, wytaplać je w nim i na koniec ponabijać na patyczki.Skrop szaszłyki oliwą, ułóż na blaszce i piecz około 16-20 minut.Gotowe!Doskonale smakują z ryżem lub frytkami i świeżą sałatą.Wspaniałe szaszłyki wieprzoweKurczak z wokaKurczak w musztardzie