Wykonanie
Składniki4 porcje1/2 upieczonej
kaczki (np. z tego przepisu)Sos:1 łyżka tłuszczu wytopionego z pieczenia
kaczki1
cebula1 ząbek
czosnku1 łodyga
selera naciowego1 mała
marchewka80 ml
czerwonego wina1 łyżka
koncentratu pomidorowego125 ml (1/2 szklanki)
bulionu (np. rosołu z
kaczki)250 g
pomidorów pelati (bez skórki) w puszcepo szczypcie
cynamonu,
kminu rzymskiego i
ostrej papryki w proszkuświeżo zmielony
pieprz i
sól do smakuDo podania:tarty
parmezan, posiekana
natka pietruszki, starta skórka z
pomarańczyPrzygotowaniePrzygotować
mięso (do przepisu wykorzystujemy 1/2
kaczki): upieczoną
kaczkę (np. z tego przepisu) ostudzić, zdjąć skórkę i obrać
mięso od kości (będzie ładnie odchodziło).
Mięso pokroić na około 2 cm kawałki (na pozostałym korpusie, kościach i skórkach można ugotować pyszny rosół).Na
kaczym tłuszczu, w większym garnku, zeszklić na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną
cebulę i
czosnek, dodać posiekany w drobną kosteczkę
seler naciowy oraz startą na drobnej tarce
marchewkę. Obsmażyć, następnie wlać
wino i gotować na średnim ogniu przez 2 minuty, dodać wymieszany
koncentrat pomidorowy i gorący
bulion. Zagotować, dodać zmiksowane
pomidory pelati z puszki. Doprawić szczyptą
cynamonu,
kminu rzymskiego i
ostrej papryki oraz
solą i
pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Od czasu do czasu zamieszać.Dodać
mięso kaczki i gotować jeszcze przez 15 minut. Podawać z ugotowanym al dente
makaronem pappardelle, posypując startym
parmezanem, posiekaną
natką pietruszki i odrobiną startej skórki z
pomarańczy.