Wykonanie
Spaghetti a’la bolognese , to obiad ,który ratuje mi życie , kiedy nie mam czasu albo zwalą mi się nieoczekiwani goście 😉 Zawsze smakuje wyśmienicie , nie bez powodu ta włoska receptura rozsławiła się na cały świat . Proste i mega szybkie w wykonaniu , oczywiście wiadomo ,że moja wersja nie jest , tą oryginalną , dlatego ma dopisek a’la , przecież włoszką nie jestem 😉 Tajny składnik , czyli
cynamon , dodaje specyficznego smaku podkreślając
bazylię , ale nie dominuje potrawy .Podsumowując , jest to danie , którym nie pogardzi nikt , posypane
parmezanem lub innym tartym
serem jest genialne 😉

Składniki :1 opakowanie
mięsa mielonego wieprzowo -wołowego ( 0,5 kg )1 puszka
pomidorów krojonychkawałek
marchewki1/2 małej
cebuli1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1,5 łyżeczki suszonej
bazylii1 łyżeczka granulowanego
czosnkutroszkę mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki
cynamonusól ,
ostra papryka do smaku
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach ,
cebulę kroimy , podsmażamy na
oleju , dodajemy
mięso mielone,
cynamon i smażymy tak długo , aż się przypiecze . Do złocistego
mięsa wlewamy
pomidory z puszki , wsypujemy
bazylię ,
czosnek ,
sól i
paprykę do smaku . Smażymy do momentu , aż
pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy
wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę
koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z
makaronem , obficie posypane tartym
serem 😉 Smacznego !