Wykonanie

Kolejny przepis na włoski obiad... podpatrzony w telewizji Trwam ;-)Składniki:500 g rurek
cannelloni500 g mielonej karkówki/łopatki3 ząbki
czosnku1 mała
cebula (opcjonalnie)słoik
pomidorów własnej roboty/ ewentualnie Pelati z puszki ze sklepuopakowanie
pomidorków koktajlowych
seler naciowysól,
pieprzdużo
parmezanuPrzygotowanie:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy
czosnek roztarty z
solą, dosypujemy
pieprz próbujemy ewentualnie dodajemy więcej
soli, można wkroić
cebulkę pokrojoną w drobniutką kosteczkę (ja nie preferuję łączenia
czosnku z
cebulą jeśli chodzi o samo
mięso, ale to kwestia indywidualna jak kto lubi) nadziewamy rurki (ważne! żeby zrobić to dosłownie chwilę przed pieczeniem w innym wypadku możemy zepsuć danie a przy okazji porządnie się zatruć), do żaroodpornego naczynia lejemy trochę
oliwy, nakładamy pokrojony na małe kawałki
seler naciowy, pokrojone na pół
pomidorki koktajlowe (lub inne), zalewamy ugotowanymi
pomidorami lub
pomidorami z puszki na wierzchu układamy nadziane rurki, podlewamy sosem, dodajemy troszkę
soli morskiej pieczemy z przykryciem około godziny w temperaturze 200 st. (jeżeli nie wiecie czy są już dobre wystarczy sprawdzić czy
makaron zmiękł,
zrobi się z niego coś co wygląda jak lasagne. Posypujemy dużą ilością tartego
parmezanu, sos który zostanie można zjeść z
bułką ;-) Smacznego