Wykonanie
Domowy sos do pizzy.
Sos pomidorowy do pizzy. Sos na
spody do pizzy. I tak można by w nieskończoność gdyby nie fakt, że po prostu chodzi o zwykły (choć niezwykły),
pomidorowy (bardzo bardzo
pomidorowy) sos z nutą
czosnku i
oregano. Przygotować go możecie w ilości pożądanej do sporządzenia jednej pizzy lub kilkunastu i zwyczajnie go pasteryzować w słoiczkach przez pół godziny, a służył będzie przez kilka tygodni. Idealnie się też nadaje do
makaronu czy klopsików, ale o tym kiedy indziej.Składniki:1
cebula5 ząbków
czosnku1 łyżka
suszonego oregano(można zastąpić kilkoma gałązkami świeżego, ale wtedy dodajemy go pod koniec gotowania)
sólpieprz1 puszka
pomidorów bez skórkiPrzepis:Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy i układamy na niej pokrojoną w kostkę
cebulę, a po kilku minutach również
czosnek. Posypujemy
oregano i zalewamy
pomidorami. Dusimy pod przykrycie przez około 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie
cukrem.