Wykonanie
Składniki2 porcje:około 100 g
polędwiczki wieprzowej8
krewetek, ugotowanych (
pomarańczowych)100 g
makaronu Soba (japoński, gryczany)2 łagodne zielone
papryczki chili lub 1/2 zwykłej
zielonej papryki, może też być czerwona4
dymki (długie
cebulki ze
szczypiorkiem)2 łyżki nasion
sezamu2 łyżki
oleju roślinnegokiełki fasoli mung (najlepiej świeże)1
jajkoopcjonalnie do podania: marynowany
imbir (jak do sushi)Sos:1/4 szklanki (60 ml)
sosu sojowego, jasnego2 łyżeczki
cukruPrzygotowaniePolędwiczkę pokroić na plasterki i ocieplić w temperaturze pokojowej,
krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać i dokładnie osuszyć.Przygotować sos : zagotować
sos sojowy z
cukrem w małym rondelku, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut lub do czasu aż sos zgęstnieje (uważać aby się nie przypalił).
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (np. 2 minuty we wrzątku), odcedzić na sicie i przelać zimną
wodą.Do
makaronu dodać pokrojoną na cienkie plasterki zieloną
papryczkę chili lub pokrojoną w kosteczkę zwykłą
paprykę. Dodać drobno posiekane białe części
dymki i pokrojone na większe kawałki części zielone. Wszystko wymieszać.
Sezam lekko zrumienić (nie za mocno, bo będzie gorzki) na suchej patelni, odłożyć.Na większym ogniu rozgrzać wok lub dużą patelnię (z cienkim dnem), wlać
olej i jak będzie gorący wrzucić
polędwiczki.Na dużym ogniu szybko obsmażać co chwilę mieszając (przez około 1-2 minuty,
mięso ma tylko zmienić kolor z czerwonego na brązowy).Wyjąć polędwiczkę na talerz a do woka włożyć
makaron wymieszany z dodatkami,
krewetki oraz
kiełki fasoli mung, mieszając co chwilę smażyć przez około 2 - 3 minuty.Dodać sos,
jajko oraz polędwiczkę i smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Posypać
sezamem i podawać z marynowanym
imbirem (opcjonalnie).WskazówkiPodobne danie można zrobić z
kurczakiem. Można też pominąć
krewetki, wówczas dobrze jest dodać nieco więcej
wieprzowiny.