ßßß
Składniki:- 500g polędwicy wieprzowej- kilkanaście krewetek black tiger- pół szklanki sosu sojowego- 3 łyżki cukru- łyżeczka startego imbiru- makaron Mie (lub inny azjatycki)- świeży szczypiorek- pół szklanki kiełków fasoli mung- 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki- pół szklanki grzybów moon- 1 cebula- olej ryżowyPrzygotowanie:W woku rozgrzać olej ryżowy i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać wieprzowinę pokrojoną w paseczki i smażyć na średnim ogniu do czasu aż mięso będzie lekko zrumienione. Dodać kiełki fasoli mung, marchewkę pokrojoną w cienkie paski, grzyby moon i smażyć do miękkości na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotować sos: do miseczki wlać pól szklanki sosu sojowego, dodać 3 łyżki cukru i łyżeczkę startego imbiru, wymieszać. Dodać krewetki i wlać sos. Smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając, do czasu aż krewetki będą różowe, a sos lekko odparuje. Dodać przygotowany wcześniej makaron i wymieszać. Podawać ze świeżym szczypiorkiem. Smacznego!