Wykonanie
Witam. Listopad już się kończy, a to dopiero moja pierwsza notka na blogu w tym miesiącu. Wszystko przez to, że aparat mi świruje, a robienie zdjęć telefonem nie przynosi oczekiwanych rezultatów przy sztucznym świetle. Jednak mam nadzieję, że niedługo się poprawię ;) Dzisiaj przepis na bardzo, bardzo szybki
makaron orientalny z
wieprzowiną i
krewetkami .
Składniki:- 500g
polędwicy wieprzowej- kilkanaście
krewetek black tiger- pół szklanki
sosu sojowego- 3 łyżki
cukru- łyżeczka startego
imbiru-
makaron Mie (lub inny azjatycki)- świeży
szczypiorek- pół szklanki
kiełków fasoli mung- 1
marchewka pokrojona w cienkie paseczki- pół szklanki
grzybów moon- 1
cebula-
olej ryżowyPrzygotowanie:W woku rozgrzać
olej ryżowy i zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodać
wieprzowinę pokrojoną w paseczki i smażyć na średnim ogniu do czasu aż
mięso będzie lekko zrumienione. Dodać
kiełki fasoli mung,
marchewkę pokrojoną w cienkie paski,
grzyby moon i smażyć do miękkości na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotować sos: do miseczki wlać pól szklanki
sosu sojowego, dodać 3 łyżki
cukru i łyżeczkę startego
imbiru, wymieszać. Dodać
krewetki i wlać sos. Smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając, do czasu aż
krewetki będą różowe, a sos lekko odparuje. Dodać przygotowany wcześniej
makaron i wymieszać. Podawać ze świeżym
szczypiorkiem. Smacznego!