Wykonanie
Składniki4 porcje600 g
wołowiny z kością (najlepszy jest
ogon wołowy, lub np.
szponder)3 łyżeczki
solipół główki
czosnku (nieobranej)2
cebule50 g korzenia
imbiru60 ml
sosu rybnego1 łyżeczka
cukru trzcinowego500 g
makaronu ryżowego150 g chudej wystekowanej
wołowiny (np.
udziec lub
łopatka)5 małych podłużnych
cebulek dymekWoreczek przypraw do
bulionu:2
goździki2
anyże gwiazdkowe5 cm kory
cynamonułyżeczka
pieprzu czarnego ziarnistegoDo podania:ostra (mała)
papryczka chili pokrojona na cienkie plasterkigarść
kiełków fasoli munggarść liści
kolendrygarść liści
miętylimonka pokrojona na ćwiartki
sos rybny (opcjonalnie)Przygotowanie
Bulion:
wołowinę z kością włożyć do garnka z zimną
wodą, dodać 2 łyżeczki
soli. Zostawić na godzinę. W międzyczasie przygotować woreczek przypraw do
bulionu:
goździki,
anyż,
cynamon i
pieprz podprażyć 2-3 minuty na patelni aż uwolnią swój zapach. Zgrubnie rozgnieść je w moździerzu i zawiązać w gazę.
Cebulę,
czosnek i
imbir opalić na grillu lub na palniku kuchenki często obracając aby delikatnie przypalić zewnętrzną warstwę. Ostudzić i obrać ze skórki.
Mięso wyjąć z osolonej
wody, garnek opłukać, włożyć z powrotem
mięso i dodać dwa litry czystej zimnej
wody. Zagotować i gotujący się
wywar przez 15 minut szumować po czym ustawić na małym gazie aby tylko "mrugał". Dodać
sos rybny, łyżeczkę
soli,
cukier, zgrubnie posiekane
czosnek,
cebulę i
imbir oraz woreczek przypraw. Przykryć i gotować minimum 3 godziny.Po tym czasie wyjąć
mięso (można je wykorzystać np. do pierogów, krokietów czy pasztecików) a
bulion przecedzić przez sitko do czystego garnka. Dodać
dymki (białe i jasnozielone części, zielony
szczypior posiekać i odłożyć do podania) i postawić na małym gazie (
bulion musi być gorący podczas wlewania do misek).
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, np. moczyć suchy
makaron przez 15 minut w wodzie, następnie wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę. Odcedzić na sitku i przełożyć do misek.
Stek z
wołowiny pokroić na cieniutkie paseczki w poprzek włókien (najłatwiej to zrobić gdy
mięso będzie zmrożone). Ułożyć na
makaronie (jeśli
mięso było zmrożone trzeba poczekać aż ogrzeje się do temperatury pokojowej) i zalać gorącym
bulionem (
mięso ugotuje się w
bulionie i będzie idealnie miękkie i soczyste).Dodać 2-3 cienkie plasterki pikantnego
chili,
szczypior,
kiełki fasoli mung, liście
kolendry i
mięty, skropić
sokiem z limonki i opcjonalnie dodać po łyżeczce
sosu rybnego.