Wykonanie
Składniki4 porcje:500 g
piersi indyka, ewentualnie
kurczaka1
kukurydza lub 3/4 szklanki odsączonej
kukurydzy z puszki2 świeże
pomidory250 ml
sosu pomidorowego, passaty400 ml
mleka kokosowego w puszce1 łyżeczka
brązowego cukruświeże
chili, drobno posiekane (opcjonalnie)do podsmażenia - 2 łyżki
oleju kokosowego lub
oliwy lub
masła klarowanego200 g (2
torebki)
ryżu do podaniaOpcjonalnie:
anyż gwiazdkowy i
cynamon (kawałek kory lub szczypta mielonego)świeże
chili, drobno posiekaneMarynata do
kurczaka:
sól i
pieprz1/2 lub 1 łyżeczka
ostrej papryki (do smaku)1 łyżeczka
kurkumy1 łyżka drobno startego
imbiru2 ząbki
czosnku, drobno starte1 łyżka
oliwy1/2 - 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty
curry (możemy pominąć, ale warto ją dodać)PrzygotowaniePiersi opłukać, dokładnie osuszyć i oczyścić z kostek, błonek oraz skórek. Pokroić w kostkę i doprawić
solą,
pieprzem, natrzeć składnikami marynaty: mieszanką
ostrej papryki i
kurkumy,
imbiru,
czosnku,
oliwy i pasty
curry. Odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę, lub dłużej, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem
mięso należy ocieplić w temperaturze pokojowej.
Kukurydzę przekroić na pół, postawić rozcięciem na desce i nożem obkroić ziarna ruchami od góry ku dołowi. Kolby wyrzucić, ziarna zachować.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Wyciąć szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, gdy będzie gorący, włożyć kawałki
indyka i smażyć aż będą zrumienione od
spodu. Przewracać na inne strony i tak samo dokładnie je zrumieniać.Wlać
sos pomidorowy, posolić i gotować przez minutę. Następnie dodać
kukurydzę,
mleko kokosowe,
cukier oraz
anyż i
cynamon jeśli używamy, gotować bez przykrycia na średnim lub większym ogniu przez około 20 minut aż
kukurydza i
mięso będą ugotowane, sos się zredukuje i będzie miał aksamitną strukturę. W międzyczasie ugotować
ryż.Do garnka dodać
pomidory oraz
chili jeśli używamy i na większym ogniu zagotować. Gotować dalej przez około 2 minuty, odstawić z ognia, doprawić
solą w razie konieczności i podawać z ugotowanym
ryżem.