Wykonanie
Czas na
dynie! Uwielbiam warzywa, ale
dynie prawdopodobnie
mogę mogę umieścić w pierwszej trójce :)
2 pojedyncze
piersi kurczaka20 - 30 dag dyni1
pomidorświeża
papryczka chili (ilość do smaku, osobiście pominęłam)400 ml
mleka kokosowego w puszce125 ml
sosu pomidorowego, passaty20 dag (2
torebki)
ryżudo podsmażenia - 2 łyżki
oleju kokosowego lub
masła klarowanegoMarynata do
kurczaka:
sól i
pieprz1/2 lub 1 łyżeczka
ostrej papryki2 łyżeczki
kurkumy1 łyżka drobno startego
imbiru2 ząbki
czosnku, drobno starteszczypta mielonego
cynamonu1 łyżka
oliwyPiersi oczyścić z kości, błonek, opłukać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane piersi należy natrzeć marynatą do
kurczaka i odłożyć na minimum 1 godzinę w pokojowej temperaturze, można też zostawić je na noc w lodówce.Obrać
dynie, wyjąć pestki, pokroić ją w 1 cm kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.W garnku o szerokim dnie rozgrzać łyżkę tłuszczu. Smażyć na nim
kurczaka, aż się zarumieni z każdej strony. Jeśli używamy
papryczki chili, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę. Tak przygotowanego
kurczaka wyłożyć na talerz.Do tego samego garnka dodać tłuszcz, wrzucić
dynie, posolić i smażyć z każdej strony. Z puszki z
mlekiem kokosowym zebrać gęstą
śmietanę i odłożyć. Pozostałe mleczko dolewać stopniowo do dyni, gotować przez kilka minut. Na koniec dodaj pastę
pomidorową i gotuj przez 3 minuty. Wcześniej odłożoną
śmietankę wlać do garnka, osolić i gotować do czasu aż
dynia będzie miękka. Na koniec dorzucamy
kurczaka i świeże
pomidory, gotujemy przez kilka minut.Podawać z ugotowanym
ryżem.Przepis na 4 porcje.Przepis zaczerpnięty z http://kwestiasmaku.com/