Wykonanie
Składniki4 porcje2 pojedyncze
piersi kurczaka200 - 300 g dyni1
pomidorświeża
papryczka chili (ilość do smaku)400 ml
mleka kokosowego w puszce125 ml
sosu pomidorowego, passaty200 g (2
torebki)
ryżu do podania2 łyżki
oleju kokosowego lub
masła klarowanegoMarynata do
kurczaka:1/2 lub 1 łyżeczka
ostrej papryki (do smaku)2 łyżeczki
kurkumy1 łyżka drobno startego
imbiru2 ząbki
czosnku, drobno starteszczypta mielonego
cynamonu1 łyżka
oliwy extra vergine1/2 - 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty
curry (opcjonalnie)Przygotowanie
Filety z kurczaka opłukać, dokładnie osuszyć i oczyścić z kostek i błonek. Pokroić w kostkę i doprawić
solą,
pieprzem, natrzeć składnikami marynaty: mieszanką
ostrej papryki i
kurkumy,
imbiru,
czosnku,
cynamonu,
oliwy i pasty
curry jeśli jej używamy. Odstawić w temperaturze pokojowej na około 1/2 - 1 godzinę, lub dłużej, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem
mięso należy ocieplić w temperaturze pokojowej.Odkroić skórę z dyni, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w małą kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Wyciąć szypułki, usunąć większość pestek, miąższ pokroić w kosteczkę.
Papryczkę chili pokroić w kosteczkę.W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, gdy będzie gorący, włożyć kawałki
kurczaka i dokładnie obsmażyć. Pod koniec dodać
papryczkę chili.Przesunąć
mięso na bok garnka, w wolne miejsce włożyć drugą łyżkę tłuszczu, wrzucić
dynię, posolić i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Wymieszać składniki w garnku a następnie dodawać stopniowo
mleko kokosowe, tak aby nie przerwać procesu gotowania. Gotować przez około 5 - 7 minut aż
dynia będzie już prawie miękka. Dodać passatę
pomidorową i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty.Dodać świeże
pomidory i zagotować. Gotować przez około 2 minuty, odstawić z ognia i podawać z ugotowanym
ryżem.