Wykonanie
Składniki300 ml
sosu pomidorowego (passaty z butelki lub kartonu lub zmiksowanych
pomidorów z puszki)400 ml
mleka kokosowego250 g mrożonych
krewetek tygrysich1
papryka1 łyżka drobno startego
imbiru2 ząbki
czosnku, drobno starte2 łyżki drobno startej
cebuli (użyłam czosnkowej)1 łyżka
masła klarowanego lub
oleju kokosowego lub
oleju roślinnego2 łyżeczki
kurkumy w proszku1/2 łyżeczki lub 1 łyżeczka
ostrej papryki w proszkuOpcjonalnie:1/2 lub 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty
curry,
sos rybny, świeża
papryczka chiliPrzygotowanieSos z
mleka kokosowego i
pomidorów: do średniego garnka wlać
sos pomidorowy, doprawić
solą,
pieprzem, 2 łyżeczkami
cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do
pomidorów wlać
mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić
solą.Ugotować
ryż w osolonej wodzie.
Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, oczyścić.
Paprykę pokroić w kostkę. Zetrzeć obrany
czosnek,
imbir i
cebulę na małych oczkach tarki.Na patelni rozgrzać
masło lub
olej, włożyć starty
imbir,
czosnek i
cebulę (oraz gotową pastę
curry jeśli jej używamy) i smażyć przez około 3 minuty lub do czasu aż składniki lekko się zrumienią, włożyć
krewetki, doprawić
solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę, zeskrobując drewnianą
łopatką lekkie zrumienienia z dna patelni.Dodać
paprykę,
kurkumę i
ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos, zeskrobać resztki z dna patelni, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia. Podawać z
ryżem i posypać
szczypiorkiem, opcjonalnie można doprawić
sosem rybnym oraz posypać
papryczką chili.Propozycja podania100 - 200 g
ryżu długoziarnistego /
szczypiorek