Wykonanie
Na początek tygodnia proponuję Ci rozgrzewającą Thai tom yum. Z nazwy można wywnioskować, że jest to zupa tajska. Jest to kombinacja
kurczaka,
krewetek,
imbiru i
papryk. Doprawione
sosem rybnym,
chilli,
czosnkiem i
kolendrą.Po wczorajszym bardzo wyczerpującym kulinarnie dniu mam ochotę jedynie usiąść i nie robić nic. Niestety (lub stety) zdjęcia same się nie zrobią. Przez weekend nagromadziło mi się kilka fajnych ujęć, które trzeba obrobić. Dodatkowo do jutra muszę oddać jedno zlecenie ergo od rana czeka mnie gotowanie i kolejne ustawianie do zdjęć. Gdybym tego właśnie nie kochała to rzuciłabym to w cholerę.
Tym czasem wracamy do przepisu na zupę po tajsku. Ehhh… jak ja uwielbiam kuchnię azjatycką. Zachęcam również do wypróbowania drugiego przepisu na Tom Yum z
krewetkami bez
mleczka kokosowego.
Składniki:1l
wywaru drobiowegosok z połówki
cytrynyszczypior 50gświeży
imbir 30g
ostra papryczka chili 30g
mleko kokosowe 1 puszka (ok 400g)
krewetki black tiger obrane 100g
pomidory 500g (bez skórki i gniazd nasiennych)sos
chilli 20g
sos rybny 20g
filet z kurczaka 250g
papryka świeża np czerwona 100g
kolendra 40g
trawa cytrynowa 20g
grzyby shitake 100g
czosnek 10g
masło klarowane lub
olej do smażenia
Piersi z kurczaka,
imbir,
paprykę,
chilli oraz
czosnek kroimy w cienkie paski. Podsmażamy na
maśle przez chwilę. Dodajemy posiekaną
trawę cytrynową. Smażymy jeszcze przez chwilę a następnie zalewamy
wywarem a po chwili
mlekiem kokosowym (przed otwarciem puszki trzeba dobrze nią wstrząsnąć). Do zupy dodajemy
sok z cytryny, sos
chilli i
rybny. Gotujemy całość przez 20 minut. Na sam koniec dodajemy przesmażone wcześniej na
maśle pomidory (filety bez skórki i gniazd nasiennych pokrojone w kostkę),
krewetki oraz posiekany
szczypior.