Wykonanie
Macie może ochotę na coś bardzo, bardzo orientalnego ? To jest właśnie ten
kurczak. Uwielbiam połączenie
mleczka kokosowego i ostrości
chilli. Polecam każdemu, kto nie próbował jeszcze używać w kuchni
mleczka kokosowego, to danie jest dla was i uwierzcie na pewno wam wyjdzie.Składniki dla 4 osób:600 g
piersi z kurczakamała puszka
kukurydzy2 świeże, średniej wielkości
pomidory250 ml passaty pomidorowejpuszka
mleczka kokosowego ( 400 ml )1 łyżeczka
brązowego cukruświeże
chilli dobro posiekane ( opcjonalnie )2
torebki ryżupół łyżeczki
przyprawy 5 smakówpół słoiczka/puszki
pędów bambusa w zalewie pokrojonych w paskiSkładniki na marynatę :
sól i
pieprz1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka drobno startego
imbiru ( może też być
imbir w proszku )2 ząbki
czosnku ( drobno starte )łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty
curry ( można jej nie dawać, ale warto bo
daje wspaniały kolor i smak )Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić
solą i
pieprzem i natrzeć składnikami marynaty: mieszanką
ostrej papryki i
kurkumy,
oliwy,
czosnku imbiru i ostrej pasty
curry. Odstawić w temperaturze pokojowej na minimum godzinę lub na dłużej, albo na noc wstawić do lodówki. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, gdy będzie gorący włożyć
kurczaka i smażyć aż do zarumienienia z każdej strony. Następnie wlać passatę, posolić i gotować przez chwilę. Dodać
mleczko kokosowe, pokrojone
pomidory,
pędy bambusa i drobno posiekane
chilli. Gotować około 15- 20 minut, żeby wszystko razem się przegryzło. Podawać z
ryżem.