Wykonanie
Składniki
Biszkopty:10
jajek1 szklanka
cukru*1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki + 1 pełna łyżka
mąki ziemniaczanejMasa jogurtowa:1,7 kg (5 x 330 g lub 340 g)
jogurtu greckiego**250 - 300 g
białej czekolady30 ml
rumu (niekoniecznie)2 łyżki płynnego
mioduMasa kisielowa z
truskawkami:500 g
truskawek1/4 szklanki
cukru2 małe
kisiele błyskawiczne***Nasączenie:1/2 szklanki
rumu lub z dodatkiem
likieru kokosowego (pół na pół), ewentualnie zaparzonej i ostudzonej mocnej
herbatysok z 1/2
cytrynyDekoracja:350 ml
śmietany kremowej 30% lub 36%**** (bardzo zimnej, długo schładzanej)około 300 g większych
truskawek do dekoracjiPotrzebne też będą:dwie tortownice o różnych średnicach - 24 cm i 18 cm lub 26 cm i 20 cmkawałek gazy (cienkiej, metrowej, z apteki)duże sitko* 1 szklanka = 250 ml** dobry będzie
jogurt grecki Zott i bałkański Maluta, Pilos i Candia (sprawdziłam, dobrze się odsączają), źle odsączyła się Bakoma i
jogurt grecki z Biedronki*** np.
Fisiel, Słodka Chwila, Słodki Kubek, o smaku
truskawkowym lub
malinowym**** bardzo dobrze ubija się ŁaciataPrzygotowanieDzień przed planowanym pieczeniem
tortu należy odsączyć
jogurt: wyłożyć go na sito wyścielone cienką gazą, sitko powiesić na dużej misce, tak aby wyciekający płyn swobodnie zbierał się na dnie. Odstawić do lodówki na około 16-24 godziny. W międzyczasie można 2 - 3
razy przemieszać aby
jogurt równomiernie się odcedzał.Dzień wcześniej można też, ale nie jest to konieczne, upiec
biszkopty.
Biszkopty:Dno dwóch tortownic wyłożyć krążkami z papieru do pieczenia lub wyłożyć dno papierem wypuszczając go poza zamkniętą obręcz.
Boków tortownic niczym nie smarować ani nie wysypywać.
Mąkę pszenną przesiać razem z
mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubijać mikserem na średnich obrotach przez około 3 minuty aż będą dobrze spienione. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce
cukier (w krótkich odstępach czasu).
Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane
żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z
białkami).Dodać przesiane
mąki (najlepiej w 3 partiach i bezpośrednio przesiewając je do masy przez sitko), mieszać bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie
biszkopt.Ciasto wyłożyć do dwóch tortownic do mniej więcej tej samej ich wysokości, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Mniejszy
biszkopt wyjąć wcześniej, po 30 minutach pieczenia. Po zakończonym czasie pieczenia od razu wyjąć duży
biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić. Przed wyjęciem z formy obkroić boki nożem. Po ostudzeniu przechowywać w formie pod przykryciem.Masa kisielowa z
truskawkami:
Truskawki krótko opłukać i osuszyć, oderwać szypułki. Pokroić na plasterki i włożyć do rondelka razem z
cukrem. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować jeszcze przez minutę, następnie odstawić z ognia, dodać
kisiele jeden po drugim i energicznie wymieszać. Ostudzić.W oddzielnym kubku wymieszać składniki nasączenia.Masa jogurtowa:Odsączony
jogurt przełożyć do suchej miski. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę, dodać
rum (jeśli używamy) oraz
miód. Podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając aż składniki się roztopią i połączą w jeden płynny sos. Ostudzić (może być lekko ciepła w momencie dodawania do
jogurtu). Jeśli podczas podgrzewania masa nam zesztywnieje, bardzo łatwo można ją odratować, dodając około 2 - 3 łyżki masy z
jogurtu, energicznie mieszać, aż składniki staną się płynne, w razie potrzeby można delikatnie podgrzać.Do miski z
jogurtem dodać ostudzoną masę
czekoladową (najlepiej do masy czekoladowej dodać 1 - 2 łyżki
jogurtu i wymieszać, dodać kolejne dwie łyżki
jogurtu i znów wymieszać. Powstałą masę dodać do reszty
jogurtu i całość wymieszać łyżką do połączenia się składników). Masa jest już gotowa do przełożenia. Jeśli nie możemy jej od razu użyć, wstawiamy ją do lodówki.Blaty przekroić na 2 poziome części. Masę
kisielową podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej, masę
jogurtową podzielić na 3 części (jedną odłożyć na dekorację
boków, dwie pozostałe części rozdzielić pomiędzy dwa
biszkopty - większy i mniejszy, dając odpowiednio więcej masy na większy
biszkopt i mniej masy na mniejszy.Pierwszy duży krążek położyć na paterze, skropić częścią (2/3 ilości) nasączenia, rozsmarować część masy kisielowej i część jogurtowej. Położyć drugi duży krążek a na wierzch mały krążek z małego
biszkoptu (wcześniej można posmarować miejsce łączenia dżemem/kisielem aby
biszkopty - duży i mały lepiej do siebie przylegały), nasączyć mały
biszkopt, przełożyć masą
kisielową i
jogurtową. Przykryć ostatnim małym krążkiem i też skropić go nasączeniem.Dekoracja:Zimną
śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę, delikatnie wymieszać szpatułką z resztą masy jogurtowej. Posmarować boki
tortu, udekorować
truskawkami (można to zrobić przed samym podaniem lub w dniu podania aby
truskawki wyglądały świeżo). Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub do czas aż masa będzie bardziej sztywna. Można trzymać 1 - 2 dni w lodówce.WskazówkiMożna zrobić zwykły jednopiętrowy tort, wystarczy upiec jeden
biszkopt np. z mniejszej ilości jaj, dokładnie według tego przepisu lub z większej ilości jaj (10 szt) ale pieczony w większej, minimum 27 cm tortownicy. Jeśli
biszkopt podzielimy na 3 blaty, wówczas ilość masy jogurtowej i kisielowej pozostają bez zmian.Przed pieczeniem należy sprawdzić czy dwie tortownice zmieszczą się jednocześnie w piekarniku na jednym poziomie (powinny się zmieścić 24 i 18 cm), jeśli nie, wówczas musimy piec
biszkopty oddzielnie, jeden po drugim lub wybrać opcję z jednym większym
biszkoptem.Dzień przed robieniem
tortu należy zacząć przygotowywać masę
jogurtową - należy odsączyć
jogurt na sitku wstawiając go do lodówki na około 16-24 godziny. Odsączony
jogurt będzie bardzo gęsty, w misce zbierze się dość sporo płynu.Dzień wcześniej można też, ale nie jest to konieczne, upiec biszkopt/biszkopty.Tort najlepszy jest w dniu przełożenia, ale po kilku godzinach schładzania w lodówce. Można go też w całości przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Truskawki na boki
tortu najlepiej dać na końcu, będą wyglądały świeżo. Szybko "starzeje się" też
bita śmietana, która w połączeniu z częścią masy jogurtowej stanowi obłożenie
tortu.Poza sezonem na świeże
truskawki można użyć
truskawek mrożonych (do przełożenia
tortu). Dekorację na bokach można zrobić inną, dowolną, np. z wiórków
czekolady,
płatków migdałów,
wiórków kokosowych lub posiekanych
orzechów.


