Wykonanie

Tort, który będzie sporą niespodzianką na każdej letniej imprezie.. zielony tort z wykorzystaniem
herbaty matcha! Możliwe, że Wasi goście nigdy takiego nie jedli, a pomysł im się tak spodoba, że wezmą przepis ;-). Tort na tradycyjnym
biszkopcie wzbogaconym
herbatą matcha, która nadaje mu koloru i smaku. Krem z
białej czekolady, który przełamuje lekką gorycz
herbaty i
maliny, które są przysłowiową kropką nad i.. Tort wyjątkowy i wykwintny, który wzbogaci i uświetni każdą uroczystość i prawdopodobnie będzie też
tortem najbardziej zapamiętanym! Mnie urzekł smakiem, delikatnością, skradł też
serca naszych gości.. bardzo polecam!Ciasto
biszkoptowe:5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżki
herbaty matcha (proszku)*/szklanka o pojemności 250 ml/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając. Dodać przesianą
herbatę, cały czas ubijając.
Mąki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm (piekłam w formie o średnicy 20 cm i wyskości 7,5 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.Wystudzony
biszkopt przekroić na 3 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.Krem z
białej czekolady:450 g
białej czekolady, posiekanej600 ml
śmietany kremówki 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.Schłodzoną masę
czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania
białek), do otrzymania gęstego kremu.Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.Dodatkowo:250 g
malin, świeżych lub mrożonych (mrożone należy rozmrozić)1 łyżka
herbaty matcha do oprószeniapół szklanki ponczu:
wódka wymieszana z zieloną
herbatą pół na pół lub tylko
herbata w wersji bezalkoholowejWykonanie:Na paterze położyć pierwszy
biszkoptowy blat. Naponczować i posmarować grubą warstwą kremu z
białej czekolady, w krem powtykać
maliny. Przykryć kolejnym blatem
biszkoptowym. I znów - nasączyć
biszkopt, posmarować grubą warstwą kremu, w który powtykać
maliny, większe łamiąc na cząstki. Przykryć ostatnim blatem
biszkoptowym i go nasączyć. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem z
białej czekolady.Schłodzić (minimum kilka godzin przed podaniem) i przechowywać w lodówce. Przed samym podaniem oprószyć
herbatą matcha, przez sitko.Smacznego :-).* Są różne rodzaje/gatunki
herbaty matcha, od użytego rodzaju zależy kolor ciasta po wypieku. Czasem matcha może powodować zbrązowienie ciasta po upieczeniu - zamiast oczekiwanego ładnego, zielonego koloru. Do wypieków kupujmy matcha 'baking grade' lub 'cooking grade'. Jedną z lepszych pod względem koloru do wypieków jest
herbata matcha w puszce firmy Maeda-en lub Koyu matcha (for cooking and baking).



