Majowe.Truskawki.biszkopt :5 jajek3/4 szklanki. cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejkrem :500 ml śmietany kremówki 36%śmietan fixkilka świeżych lub suszonych malinłyżka cukru pudruponcz :kieliszek wódki1/3 szklanki soku pomarańczowegodżem truskawkowykilkanaście truskawekperełki cukroweróże z opłatkaBiszkopt : białka oddzielić od żółtek.Białka ubić mikserem na sztywną pianę.Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.Dodawać po kolei żółtka miksując.Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Odstawić biszkopt do ostygnięcia.Zimny przekroić na 3 części.Krem : Śmietankę ubić mikserem aby była sztywna.Wmieszać cukier puder i śmietan fix.Dodać kilka malin, aby masa stała się lekko różowa.Poncz : Wymieszać wódkę z sokiem.Przygotowanie : Jeden z płatów biszkoptu ułożyć na paterze.Nasączyć go ponczem, wysmarować warstwą dżemu truskawkowego i nałożyć część kremu.Kolejny placek biszkoptu z obu stron nasączyć ponczem i przełożyć tylko kremem.Wierzchnią warstwę biszkoptu z dwóch stron nasączyć ponczem.Cały tort, górę i boki wysmarować kremem.Boki ozdobić perełkami, wierzch truskawkami i różami z opłatka.