ßßß Cookit - przepis na Tort truskawkowo-malinowy

Tort truskawkowo-malinowy

nazwa

Wykonanie

Majowe.
Truskawki.
biszkopt :
5 jajek
3/4 szklanki. cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem :
500 ml śmietany kremówki 36%
śmietan fix
kilka świeżych lub suszonych malin
łyżka cukru pudru
poncz :
kieliszek wódki
1/3 szklanki soku pomarańczowego
dżem truskawkowy
kilkanaście truskawek
perełki cukrowe
róże z opłatka
Biszkopt : białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
Dodawać po kolei żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
Zimny przekroić na 3 części.
Krem : Śmietankę ubić mikserem aby była sztywna.
Wmieszać cukier puder i śmietan fix.
Dodać kilka malin, aby masa stała się lekko różowa.
Poncz : Wymieszać wódkę z sokiem.
Przygotowanie : Jeden z płatów biszkoptu ułożyć na paterze.
Nasączyć go ponczem, wysmarować warstwą dżemu truskawkowego i nałożyć część kremu.
Kolejny placek biszkoptu z obu stron nasączyć ponczem i przełożyć tylko kremem.
Wierzchnią warstwę biszkoptu z dwóch stron nasączyć ponczem.
Cały tort, górę i boki wysmarować kremem.
Boki ozdobić perełkami, wierzch truskawkami i różami z opłatka.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/05/tort-truskawkowo-malinowy.html