Wykonanie
Szybki
biszkopt, ubita kremówka i
truskawki. Świetne ciasto gdy mamy mało czasu a goście już pukają do drzwi. Polecam upiec
biszkopt, przekroić gdy jest jeszcze ciepły na pół i dzięki temu wystygnie nam w kilka chwil.
Składniki :
Biszkopt :* 3
jajka* pół szklanki
cukru* szklanka
mąki pszennej* łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo : 2
śmietanki kremówki,
cukier puder,
sok pomarańczowy,
truskawki, stężała
galaretka truskawkowaPrzygotowanie :
Jajka ubić z
cukrem, dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka.
Biszkopt przeciąć na pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Blat
biszkopta nasączyć
sokiem pomarańczowym, wyłożyć połowę kremówki, dodać kilka pokrojonych
truskawek oraz stężałą
galaretką. Przykryć drugim
biszkoptem, nasączyć
sokiem. Wyłożyć pozostałą
śmietankę, dodać
truskawki. Schłodzić. Ja dobrze nasączam
biszkopt, dzięki temu nie muszę długo czekać na ciacho.