ßßß
Klasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:)
SKŁADNIKIBiszkopt2 jajka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBITA ŚMIETANA500 ml śmietanki 36%2 łyżki cukru pudru;1 łyżka żelatynyDODATKOWO500 g truskawek2 galaretki truskawkowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIAGalaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół.BiszkoptOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min . Upieczony biszkopt wystudzić.Bita śmietanaŻelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.Biszkopt posmarować bitą śmietaną, ułożyć truskawki i zala ć tężejącą galaretką. Ciasto wstawi ć do lodówki.