ßßß
Cookit - przepis na BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ
Składniki
Śmietana 36%
Cukier puder
Żelatyna
Truskawka
Galaretka truskawkowa
Biszkopty
Jajko
Mąka pszenna
Cukier
Proszek do pieczenia
Bita śmietana
Wykonanie
Klasyk wśród ciast ze świeżymi
owocami
. Puszysty
biszkopt
,
bita śmietana
,
truskawki
oraz
galaretka
-połączenie idealne:)
SKŁADNIKI
Biszkopt
2
jajka
2 łyżki
mąki pszennej
2 łyżki
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
BITA ŚMIETANA
500 ml
śmietanki 36%
2 łyżki
cukru pudru
;1 łyżka
żelatyny
DODATKOWO500 g
truskawek
2
galaretki truskawkowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Galaretkę
przygotować według przepisu na opakowaniu.
Truskawki
umyć odszypułkować. przekroić na pół.
Biszkopt
Oddzielić
żółtka
od
białek
.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Żółtka
ubić z
cukrem
na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce
mąki
wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z
białek
i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min . Upieczony
biszkopt
wystudzić.
Bita śmietana
Żelatynę
rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej
wody
, odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę
ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać
cukier puder
oraz przestudzoną
żelatynę
.
Biszkopt
posmarować
bitą śmietaną
, ułożyć
truskawki
i zala ć tężejącą
galaretką
. Ciasto wstawi ć do lodówki.
Źródło:
http://rarossa.blogspot.com/2015/06/biszkopt-z-truskawkami-bita-smietana-i.html
Przepisy powiązane
JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI
JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI
JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI
Torcik śmietanowo – truskawkowy
Torcik śmietanowo – truskawkowy
Składniki powiązane (0)