Wykonanie
Smaczny torcik z mrożonych
truskawek i
śmietany. Pięknie prezentuje się na
stole podczas rodzinnych spotkań czy świąt. A masa
śmietanowo – truskawkowa jest rewelacyjna!
Biszkopt (na 2 blaty o śr. 18 cm):3
jajka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejMasa
śmietanowo –truskawkowa (na jeden torcik o śr. 18 cm):1,5 szklanki
śmietany 36%9 g śmietanfixu2 łyżki
cukru pudru1 szklanka zblendowanych rozmrożonych
truskawek50 ml
likieru truskawkowego Dalkowski (klik)2,5 łyżeczki
żelatynyDodatkowo:1
galaretka truskawkowa1 , 5 szklanki wrzątku
Śmietana 36% do dekoracji
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając
cukier. Następnie kolejno dodajemy
żółtka, miksujemy do połączenia.
Mąki przesiewamy przez sito. Dodajemy partiami do masy i mieszamy silikonowa szpatułką. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę.
Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 25 minut (do ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty.Masa
śmietanowo – truskawkowa:
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie
wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (szklankę wstawiamy do garnka z gorącą
wodą), delikatnie studzimy
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem
śmietan fixu i
cukru pudru.
Żelatynę mieszamy z
likierem i zblendowanymi rozmrożonymi
truskawkami. Delikatnie przelewamy do
śmietany. Miksujemy do połączenia składników. W tortownicy układamy blat
biszkopta. Na niego wylewamy masę, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Ostawiamy do stężenia. Przelewamy na masę
śmietanowo –
truskawkową. Gdy cały torcik jest gotowy możemy go udekorować kleksami
bitej śmietany.Jeżeli chcemy przygotować jeden większy torcik np. o średnicy 24 cm wystarczy
biszkopt upiec w większej tortownicy, a składniki na masę
śmietanowo –
truskawkową podwoić.