ßßß
Składniki:7 jajek250 ml cukru drobnego do wypieków bądź kryształu250 ml mąki pszennej80 ml mąki ziemniaczanejWykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Kiedy białka będą już ubite stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować (najlepszy byłby drobny cukier do wypieków ale zwykły kryształ też się nadaje) do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie do białek dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i tortową,całość delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu upuszczamy go (w blaszce) z wysokości około 60 cm i pozostawiamy do wystygnięcia.Blaszka 30 x 19 cm, wystarczyło na przekrojenie biszkoptu na 3 blaty.Smacznego;)