Wykonanie
Jak go raz spróbujecie to już innego nie będziecie chcieli znać.
Biszkopt z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie, pięknie rośnie i nie opada. Prosty do zrobienia, bez
proszku do pieczenia. Jego sekretem są dobrze ubite
białka. Dla mnie to numer jeden wśród przepisów na
biszkopt.Przepis na niego znalazłam na stronie MojeWypieki.comSerdecznie polecam;)
Składniki:7
jajek250 ml
cukru drobnego do wypieków bądź kryształu250 ml
mąki pszennej80 ml
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywną pianę. Kiedy
białka będą już ubite stopniowo dodawać
cukier i cały czas miksować (najlepszy byłby drobny
cukier do wypieków ale zwykły kryształ też się nadaje) do momentu aż
cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie do
białek dodajemy
żółtka i delikatnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy przesianą
mąkę ziemniaczaną i
tortową,całość delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu upuszczamy go (w blaszce) z wysokości około 60 cm i pozostawiamy do wystygnięcia.Blaszka 30 x 19 cm, wystarczyło na przekrojenie
biszkoptu na 3 blaty.Smacznego;)