ßßß Cookit - przepis na Niebiański tort truskawkowy

Niebiański tort truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 lipca 2014 r. Tort truskawkowy ze świeżymi, soczystymi truskawkami. To jedno z tych ciast, którym niechętnie się dzielę z innymi. Puszyste biszkopty nasączone mieszanką rumu z likierem kokosowym, przełożone truskawkami w kisielu, pokrytymi kremem jogurtowo-czekoladowym, a całość otulona masą śmietanowo-jogurtową. Mocno schłodzony rewelacyjnie orzeźwia, jest wymarzonym deserem w upalne dni. Poza pysznym smakiem, również prezentuje się okazale, jest piętrowy, idealny do świętowania urodzin (moje "osiemnaste" :)))), przypadł do gustu tym starszym jak i najmłodszym. Nazwałam go "niebiański", bo myślę, że w raju właśnie
takie desery będą nam serwować - polecam :)))Niebiański tort truskawkowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 4 lipca . Aksamitny tort truskawkowy! Torcik jest tak dobry, że naprawdę trudno poprzestać na jednym kawałku :)))
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 18 godz. Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 18 godz. i 50 min
Liczba porcji: 16
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu :)))
Biszkopty:
jajka : 10
cukier : 1 szklanka
mąka tortowa : 1 i 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana : 1/3 szklanki + pełna łyżka
Masa jogurtowa:
jogurt grecki (polecam firmy Zott, Pilos, Mlekovita): 1,7 kg (5*330g lub 340 g)
biała czekolada (użyłam Milki): 250-300 g
rum (opcjonalnie): 30 ml
płynny miód : 2 łyżki
Masa kisielowa z truskawkami:
truskawki : 500 g
cukier : 1/4 szklanki
kisiel błyskawiczny (użyłam Słodką Chwilę, może być Fisiel, Słodki Kubek- truskawkowy): 2 małe
Nasączenie:
rum : 1/4 szklanki
likier kokosowy : 1/4 szklanki lub:
zaparzona i ostudzona mocna herbata : 1/2 szklanki
sok z cytryny : 1/2 cytryny
Dekoracja:
śmietana kremowa 30% lub 36% - bardzo zimna, długo schładzana (polecam Łaciatą): 350 ml
większe truskawki : 300 g
Potrzebne też będą:
tortownice : 2 ( o średnicach 24 cm i 18 cm lub 26 cm i 20 cm)
cienka gaza z apteki : 1 metr
duże sitko : 1
Przygotowanie:
Przed pieczeniem należy sprawdzić, czy dwie tortownice zmieszczą się jednocześnie w piekarniku na jednym poziomie ( tortownice 24 cm i 18 cm, mieszczą się swobodnie) jeśli nie, wówczas trzeba piec biszkopty oddzielnie, jeden po drugim
dzień przed planowanym pieczeniem tortu odsączam jogurt, wykładam go na sito, wyścielone cienką gazą, sitko wieszam na dużym garnku tak, aby przesącz swobodnie spływał na dno
odstawiam do lodówki na około 16-24 godziny w międzyczasie 2-3 razy mieszam zawartość, aby jogurt równomiernie się odcedzał
dzień wcześniej piekę biszkopty, to nie jest konieczne, ja staram się jednak tak robić na wszelki wypadek, gdyby coś nie wyszło, zawsze można poprawić
Biszkopty:
dno dwóch tortownic wykładam krążkami z papieru do pieczenia (można wyłożyć dno papierem wypuszczając go poza zamkniętą obręcz)
boków tortownic niczym nie smaruję, ani nie wysypuję
mąkę pszenną przesiewam razem z mąką ziemniaczaną i mieszam
piekarnik nagrzewam do 170oC
oddzielam żółtka od białek
białka ubijam mikserem na średnich obrotach przez około 3 minuty, aż będą dobrze spienione stopniowo zwiększając obroty miksera dodaję po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu)
białka ubijam jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczące
wciąż ubijając dodaję po łyżce wymieszane żółtka (dodaję kolejną porcję, gdy poprzednia ubije się już z białkami)
dodaję przesiane mąki (najlepiej w trzech partiach i bezpośrednio przesiewając je do masy przez sitko), mieszam bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki ( można szpatułką ), starając się nie zniszczyć ubitej piany im mniej piana opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt
ciasto wykładam do dwóch tortownic, do mniej więcej tej samej ich wysokości, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 50 minut (tu trzeba sprawdzać, bo każdy piekarnik jest inny), do suchego patyczka
mniejszy biszkopt sprawdzam patyczkiem po około 30 minutach, szybciej się upiecze
po zakończonym czasie pieczenia od razu wyjmuję duży biszkopt z piekarnika i odstawiam na blat
studzę
przed wyjęciem z formy obkroić boki nożem
po ostudzeniu przechowuję w formie pod przykryciem
Masa kisielowa z truskawkami:
truskawki krótko płuczę i suszę, pozbawiam szypułek, kroję na plasterki i wkładam do rondelka z cukrem gotuję od czasu do czasu mieszając, gotuję jeszcze przez minutę, następnie odstawiam z ognia, dodaję kisiele jeden po drugim i energicznie mieszam, studzę w oddzielnym kubku mieszam składniki nasączenia
Masa jogurtowa:
bardzo gęsty odsączony jogurt (otrzymałam 2,5 szklanki przesączu), przekładam do suchej miski
czekoladę wraz z rumem i miodem rozpuszczam w kąpieli wodnej, na koniec mieszam, aż składniki połączą się w jeden płynny sos studzę (może być lekko ciepła w momencie dodawania do jogurtu ) jeśli podczas podgrzewania masa nam zesztywnieje, bardzo łatwo można ją odratować, dodając około 2-3 łyżki masy z jogurtu, energicznie mieszać, aż składniki staną się płynne, w razie potrzeby można delikatnie podgrzać
do miski z jogurtem stopniowo dodaję ostudzoną masę czekoladową (do masy dodaję 1-2 łyżki jogurtu i mieszam, dodaję kolejne dwie łyżki jogurtu i znów mieszam, pozostałą masę dodaję do reszty jogurtu i całość mieszam łyżką do połączenia się składników
masa jest już gotowa do przełożenia, jeśli nie można jej od razu użyć, wstawić ją do lodówki
blaty kroję na 2 poziome części
masę kisielową dzielę na 2 części, jedną większą od drugiej
masę jogurtową dzielę na 3 części (jedną odkładam na dekorację boków, dwie pozostałe części dzielę pomiędzy dwa biszkopty - większy i mniejszy, dając odpowiednio więcej masy na większy biszkopt i mniej masy na mniejszy
pierwszy duży krążek kładę na paterze, kropię częścią (2/3 ilości) nasączenia, rozsmarowuję większą część masy kisielowej i na nią masy jogurtowej
kładę drugi krążek, a na wierzch mały krążek z małego biszkoptu, którego przytwierdzam dżemem truskawkowym (można kisielem), aby biszkopty - duży i mały lepiej do siebie przylegały
nasączam mały biszkopt, przekładam masą kisielową i jogurtową
przykrywam ostatnim małym krążkiem i też nasączam go ponczem
Dekoracja:
zimną śmietanę ubijam mikserem na sztywną pianę, delikatnie mieszam ją szpatułką z resztą masy jogurtowej
smaruję boki tortu, dekoruję truskawkami (dekorację robię przed samym podaniem, aby truskawki wyglądały świeżo)
tort wstawiam do lodówki na kilka godzin, do czasu, aż masa będzie bardziej sztywna ze względu na świeże truskawki i śmietanę, można trzymać 1-2 dni w lodówce
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/07/niebianski-tort-truskawkowy.html