Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 5 lipca 2014 r. Tort
truskawkowy ze świeżymi, soczystymi
truskawkami. To jedno z tych ciast, którym niechętnie się dzielę z innymi. Puszyste
biszkopty nasączone mieszanką
rumu z
likierem kokosowym, przełożone
truskawkami w
kisielu, pokrytymi kremem
jogurtowo-
czekoladowym, a całość otulona masą
śmietanowo-
jogurtową. Mocno schłodzony rewelacyjnie orzeźwia, jest wymarzonym deserem w upalne dni. Poza pysznym smakiem, również prezentuje się okazale, jest piętrowy, idealny do świętowania urodzin (moje "osiemnaste" :)))), przypadł do gustu tym starszym jak i najmłodszym. Nazwałam go "niebiański", bo myślę, że w raju właśnietakie desery będą nam serwować - polecam :)))Niebiański tort
truskawkowy Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 4 lipca . Aksamitny tort
truskawkowy! Torcik jest tak dobry, że naprawdę trudno poprzestać na jednym kawałku :)))Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 18 godz. Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 18 godz. i 50 minLiczba porcji: 16Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu :)))
Biszkopty:
jajka : 10
cukier : 1 szklanka
mąka tortowa : 1 i 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana : 1/3 szklanki + pełna łyżkaMasa jogurtowa:
jogurt grecki (polecam firmy Zott, Pilos, Mlekovita): 1,7 kg (5*330g lub 340 g)
biała czekolada (użyłam Milki): 250-300 g
rum (opcjonalnie): 30 mlpłynny
miód : 2 łyżkiMasa kisielowa z
truskawkami:
truskawki : 500 g
cukier : 1/4 szklanki
kisiel błyskawiczny (użyłam Słodką Chwilę, może być
Fisiel, Słodki Kubek-
truskawkowy): 2 małeNasączenie:
rum : 1/4 szklanki
likier kokosowy : 1/4 szklanki lub:zaparzona i ostudzona mocna
herbata : 1/2 szklanki
sok z cytryny : 1/2
cytrynyDekoracja:
śmietana kremowa 30% lub 36% - bardzo zimna, długo schładzana (polecam Łaciatą): 350 mlwiększe
truskawki : 300 gPotrzebne też będą:tortownice : 2 ( o średnicach 24 cm i 18 cm lub 26 cm i 20 cm)cienka gaza z apteki : 1 metrduże sitko : 1Przygotowanie:Przed pieczeniem należy sprawdzić, czy dwie tortownice zmieszczą się jednocześnie w piekarniku na jednym poziomie ( tortownice 24 cm i 18 cm, mieszczą się swobodnie) jeśli nie, wówczas trzeba piec
biszkopty oddzielnie, jeden po drugimdzień przed planowanym pieczeniem
tortu odsączam
jogurt, wykładam go na sito, wyścielone cienką gazą, sitko wieszam na dużym garnku tak, aby przesącz swobodnie spływał na dnoodstawiam do lodówki na około 16-24 godziny w międzyczasie 2-3
razy mieszam zawartość, aby
jogurt równomiernie się odcedzałdzień wcześniej piekę
biszkopty, to nie jest konieczne, ja staram się jednak tak robić na wszelki wypadek, gdyby coś nie wyszło, zawsze można poprawić
Biszkopty:dno dwóch tortownic wykładam krążkami z papieru do pieczenia (można wyłożyć dno papierem wypuszczając go poza zamkniętą obręcz)
boków tortownic niczym nie smaruję, ani nie wysypuję
mąkę pszenną przesiewam razem z
mąką ziemniaczaną i mieszampiekarnik nagrzewam do 170oCoddzielam
żółtka od
białekbiałka ubijam mikserem na średnich obrotach przez około 3 minuty, aż będą dobrze spienione stopniowo zwiększając obroty miksera dodaję po łyżce
cukier (w krótkich odstępach czasu)
białka ubijam jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczącewciąż ubijając dodaję po łyżce wymieszane
żółtka (dodaję kolejną porcję, gdy poprzednia ubije się już z
białkami)dodaję przesiane
mąki (najlepiej w
trzech partiach i bezpośrednio przesiewając je do masy przez sitko), mieszam bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki ( można szpatułką ), starając się nie zniszczyć ubitej piany im mniej piana opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie
biszkoptciasto wykładam do dwóch tortownic, do mniej więcej tej samej ich wysokości, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 50 minut (tu trzeba sprawdzać, bo każdy piekarnik jest inny), do suchego patyczkamniejszy
biszkopt sprawdzam patyczkiem po około 30 minutach, szybciej się upieczepo zakończonym czasie pieczenia od razu wyjmuję duży
biszkopt z piekarnika i odstawiam na blatstudzęprzed wyjęciem z formy obkroić boki nożempo ostudzeniu przechowuję w formie pod przykryciemMasa kisielowa z
truskawkami:
truskawki krótko płuczę i suszę, pozbawiam szypułek, kroję na plasterki i wkładam do rondelka z
cukrem gotuję od czasu do czasu mieszając, gotuję jeszcze przez minutę, następnie odstawiam z ognia, dodaję
kisiele jeden po drugim i energicznie mieszam, studzę w oddzielnym kubku mieszam składniki nasączeniaMasa jogurtowa:bardzo gęsty odsączony
jogurt (otrzymałam 2,5 szklanki przesączu), przekładam do suchej miski
czekoladę wraz z
rumem i
miodem rozpuszczam w kąpieli
wodnej, na koniec mieszam, aż składniki połączą się w jeden płynny sos studzę (może być lekko ciepła w momencie dodawania do
jogurtu ) jeśli podczas podgrzewania masa nam zesztywnieje, bardzo łatwo można ją odratować, dodając około 2-3 łyżki masy z
jogurtu, energicznie mieszać, aż składniki staną się płynne, w razie potrzeby można delikatnie podgrzaćdo miski z
jogurtem stopniowo dodaję ostudzoną masę
czekoladową (do masy dodaję 1-2 łyżki
jogurtu i mieszam, dodaję kolejne dwie łyżki
jogurtu i znów mieszam, pozostałą masę dodaję do reszty
jogurtu i całość mieszam łyżką do połączenia się składnikówmasa jest już gotowa do przełożenia, jeśli nie można jej od razu użyć, wstawić ją do lodówkiblaty kroję na 2 poziome częścimasę
kisielową dzielę na 2 części, jedną większą od drugiejmasę
jogurtową dzielę na 3 części (jedną odkładam na dekorację
boków, dwie pozostałe części dzielę pomiędzy dwa
biszkopty - większy i mniejszy, dając odpowiednio więcej masy na większy
biszkopt i mniej masy na mniejszypierwszy duży krążek kładę na paterze, kropię częścią (2/3 ilości) nasączenia, rozsmarowuję większą część masy kisielowej i na nią masy jogurtowejkładę drugi krążek, a na wierzch mały krążek z małego
biszkoptu, którego przytwierdzam
dżemem truskawkowym (można
kisielem), aby
biszkopty - duży i mały lepiej do siebie przylegałynasączam mały
biszkopt, przekładam masą
kisielową i
jogurtowąprzykrywam ostatnim małym krążkiem i też nasączam go ponczemDekoracja:zimną
śmietanę ubijam mikserem na sztywną pianę, delikatnie mieszam ją szpatułką z resztą masy jogurtowejsmaruję boki
tortu, dekoruję
truskawkami (dekorację robię przed samym podaniem, aby
truskawki wyglądały świeżo)tort wstawiam do lodówki na kilka godzin, do czasu, aż masa będzie bardziej sztywna ze względu na świeże
truskawki i
śmietanę, można trzymać 1-2 dni w lodówce


Smacznego !!!