Wykonanie
SkładnikiSpód z ciasta
marchewkowego150 g drobno startej
marchewki50 g
ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego40 g
orzechów włoskich, drobno posiekanych40 g
wiórków kokosowych150 g
mąki1 łyżka
cukru wanilinowego1 łyżeczka
przyprawy piernikowej1 łyżeczka
cynamonu3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka100 g (1/2 szklanki)
brązowego cukru100 ml
oleju roślinnego lub roztopionego
masłaMasa serowa500 g
tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub
twarogu sernikowego500 g
sera mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanej (lub pszennej)1 i 1/2 szklanki
cukru5
jajek + 1 - 2
żółtka80 ml
śmietanki kremówki 36% lub 30%2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub 2 łyżki
cukru wanilinowegoKrem na wierzch125 g kremowego
serka Philadelphia lub Twój Smak + 200 g kwaśnej
śmietany 12% + 3 - 4 łyżki
cukru pudruorzechy włoskie do dekoracjiPrzygotowaniePrzygotować wysoką tortownicę o średnicy ok. 26 - 27 cm . Spód wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować grubo
masłem. Wyjąć z lodówki wszystkie składniki na sernik.Spód z ciasta
marchewkowegoPiekarnik nagrzać do 175 stopni C . Do jednej miski włożyć
marchewkę,
ananasa,
orzechy i
wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać
mąkę, dodać
cukier wanilinowy,
przyprawę korzenną lub piernikową,
cynamon,
sodę,
proszek do pieczenia i odrobinę
soli, wszystko wymieszać.W trzeciej misce ubić
jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo
cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem
olej. Do powstałej masy dodać zawartość miski z
marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.Dodać zawartość miski z
mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przygotować wcześniej). W chwili wykładania masy serowej ciasto może być ciepłe. Ciasto można też nasączyć
rumem lub
likierem np.
kokosowym.Masa serowaPiekarnik ustawić na 175 stopni C . Do misy miksera włożyć
ser,
mascarpone,
mąkę i
cukier. Miksować przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie jednorodna. Wbijać kolejno
jajka i
żółtka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym. Na koniec zmiksować ze
śmietanką i
wanilią. Masę wylać na upieczony, ostudzony spód. Piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.Krem na wierzch: Wysunąć sernik z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić krem (wszystkie składniki wymieszać w miseczce) i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze przez 15 minut . Studzić stopniowo wyjmując z piekarnika. Odstawić na kratkę.Zimny sernik obkroić nożem, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Udekorować
orzechami włoskimi.

