ßßß Cookit - przepis na Duet czekoladowo-sernikowy

Duet czekoladowo-sernikowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
Masa jogurtowo - serowa:
1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
200 g białej czekolady
skórka starta z 1 cytryny
1 duży jogurt naturalny (390 g) o sztywnej konsystencji
250 g sera mascarpone
250 g sera ricotta
2 łyżki żelatyny
oraz:
3 czubate łyżki, około 150 g marmolady wieloowocowej
8-10 łyżek likieru np. kokosowego lub rumu Malibu
1 szklanka malin lub borówek
polewa czekoladowa: 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% i 50 g ciemnej czekolady
Przygotowanie
Biszkopt kakaowy: dno formy o wymiarach około 20 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie do miski. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez około minutę aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera ubić na sztywną pianę. Nastepnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie i długo ubijając. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po troszku żółtka, ubijać jeszcze 2-3 minuty. Masa ma być puszysta i jasna.
Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany.
Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut.
Masa jogurtowo - serowa: W rondelku zagotować śmietankę kremową. Odstawić z ognia i od razu dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi, dodać skórkę z cytryny. Przełożyć do miski i wymieszać lub zmiksować na gładką masę z jogurtem naturalnym, serem mascarpone i ricottą.
Do drugiej dużej miski dodać namoczoną wcześniej w 3 łyżkach wody żelatynę i wlać 4 łyżki wrzącej wody, mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ostudzić. Do żelatyny stopniowo rozpoczynając od 1 łyżki, dodawać masę jogurtowo - serową ciągle mieszając. W ten sposób dodać 4 łyżki masy. Na koniec połączyć z resztą masy.
Biszkopt skropić likierem kokosowym. Na biszkopcie rozsmarować cienką warstwę marmolady wymieszanej z 1 łyżką likieru. Wyłożyć masę jogurtowo - serową i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową : do rondelka wlać śmietankę kremową, zagotować. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się roztopi. Gdyby masa była za gęsta można dodać więcej śmietanki. Udekorować ciasto polewą i malinami.
Wskazówki
Składniki na ciasto wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_duet/przepis.html