Wykonanie
Składniki
Biszkopt kakaowy:4
jajka1/3 szklanki
cukru1/3 szklanki
kakao1/2 szklanki
mąki pszennej tortowejMasa
jogurtowo - serowa:1/4 szklanki
śmietanki kremowej 30%200 g
białej czekoladyskórka starta z 1
cytryny1 duży
jogurt naturalny (390 g) o sztywnej konsystencji250 g
sera mascarpone250 g
sera ricotta2 łyżki
żelatynyoraz:3 czubate łyżki, około 150 g
marmolady wieloowocowej8-10 łyżek
likieru np.
kokosowego lub
rumu Malibu1 szklanka
malin lub
borówekpolewa czekoladowa: 1/4 szklanki
śmietanki kremowej 30% i 50 g ciemnej
czekoladyPrzygotowanie
Biszkopt kakaowy: dno formy o wymiarach około 20 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Kakao wymieszać z
mąką i przesiać dwukrotnie do miski. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez około minutę aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera ubić na sztywną pianę. Nastepnie dodawać po łyżce
cukier cały czas dokładnie i długo ubijając.
Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po troszku
żółtka, ubijać jeszcze 2-3 minuty. Masa ma być puszysta i jasna.Dodać
kakao z
mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany.Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut.Masa
jogurtowo - serowa: W rondelku zagotować
śmietankę kremową. Odstawić z ognia i od razu dodać połamaną na kosteczki
czekoladę. Mieszać aż
czekolada całkowicie się roztopi, dodać
skórkę z cytryny. Przełożyć do miski i wymieszać lub zmiksować na gładką masę z
jogurtem naturalnym,
serem mascarpone i
ricottą.Do drugiej dużej miski dodać namoczoną wcześniej w 3 łyżkach
wody żelatynę i wlać 4 łyżki wrzącej
wody, mieszać aż
żelatyna całkowicie się rozpuści, ostudzić. Do
żelatyny stopniowo rozpoczynając od 1 łyżki, dodawać masę
jogurtowo -
serową ciągle mieszając. W ten sposób dodać 4 łyżki masy. Na koniec połączyć z resztą masy.
Biszkopt skropić
likierem kokosowym. Na
biszkopcie rozsmarować cienką warstwę
marmolady wymieszanej z 1 łyżką
likieru. Wyłożyć masę
jogurtowo -
serową i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.W międzyczasie przygotować
polewę czekoladową : do rondelka wlać
śmietankę kremową, zagotować. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki
czekoladę i mieszać aż całkowicie się roztopi. Gdyby masa była za gęsta można dodać więcej
śmietanki. Udekorować ciasto polewą i
malinami.WskazówkiSkładniki na ciasto wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
