ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy przekładaniec z orzechową bezą

Czekoladowy przekładaniec z orzechową bezą

nazwa

Wykonanie

Konkretny kawałek czekoladowego ciasta, przełożonego słodką, orzechową bezą i delikatnym śmietanowym kremem, całość polana przecudną w smaku i wyglądzie polewą czekoladową. Ciasto idealna do filiżanki goręcej, dobrej kawy, zwłaszcza w zimowe popołudnie.
Składniki na 2 czekoladowe blaty:
200 g mąki pszennej
200 g masła
100 g gorzkiej 70% czekolady
¾ szklanki cukru
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na bezę
3 białka
szczypta soli
½ szklanki cukru
50 gram zmielonych orzechów włoskich
Składniki na krem:
250 mln śmietany kremówki 36 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową:
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżka masła (ok. 50 g)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Wykonanie:
Czekoladowe blaty
W większym rondlu, na małej mocy palnika, rozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem, odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do przestudzonej masy czekoladowej wbijamy jajka, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, a następnie dodajemy suche składniki i jogurt. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na 2 części. Blachę do pieczenia o wymiarach 25×25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15min. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta. Upieczone blaty ciasta odkładamy do przestygnięcia.
W czasie, gdy nasze blaty będą się piekły przygotowujemy orzechową bezę.
W wysokim naczyniu, wraz ze szczyptą soli, ubijamy białka na puszysto. Gdy białka będą miały idealną konsystencję dodajemy cukier oraz zmielone orzechy. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenie, wstawiamy na 20 min. do piekarnia rozgrzanego do 180 st. C. Upieczoną bezę odstawiamy do przestygnięcia. Beza, po upieczeniu powinna mieć chrupiący wierzch i lekko miękki środek.
Krem z bitej śmietany i serka mascarpone
Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.
Polewa czekoladowa (przepis na polewę znalazłam na stronie Moje Wypieki)
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.
Jeden blat ciasta smarujemy kremem, układamy na nim orzechową bezę, przekładamy kremem i przykrywamy drugi blatem ciasta. Wierzch smarujemy polewą czekoladową.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/czekoladowy-przekladaniec-z-orzechowa-beza