ßßß



Składniki na 2 czekoladowe blaty:200 g mąki pszennej200 g masła100 g gorzkiej 70% czekolady¾ szklanki cukru2 jajka150 g jogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki na bezę3 białkaszczypta soli½ szklanki cukru50 gram zmielonych orzechów włoskichSkładniki na krem:250 mln śmietany kremówki 36 %250 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudruSkładniki na polewę czekoladową:4 łyżki cukru3 łyżki kakao1 łyżka masła (ok. 50 g)2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka żelatyny1 łyżka gorącej wody do rozpuszczenia żelatynyWykonanie:Czekoladowe blatyW większym rondlu, na małej mocy palnika, rozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem, odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do przestudzonej masy czekoladowej wbijamy jajka, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, a następnie dodajemy suche składniki i jogurt. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na 2 części. Blachę do pieczenia o wymiarach 25×25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15min. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta. Upieczone blaty ciasta odkładamy do przestygnięcia.W czasie, gdy nasze blaty będą się piekły przygotowujemy orzechową bezę.W wysokim naczyniu, wraz ze szczyptą soli, ubijamy białka na puszysto. Gdy białka będą miały idealną konsystencję dodajemy cukier oraz zmielone orzechy. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenie, wstawiamy na 20 min. do piekarnia rozgrzanego do 180 st. C. Upieczoną bezę odstawiamy do przestygnięcia. Beza, po upieczeniu powinna mieć chrupiący wierzch i lekko miękki środek.Krem z bitej śmietany i serka mascarponeDo wysokiego naczynia przelewamy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.Polewa czekoladowa (przepis na polewę znalazłam na stronie Moje Wypieki)Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.Jeden blat ciasta smarujemy kremem, układamy na nim orzechową bezę, przekładamy kremem i przykrywamy drugi blatem ciasta. Wierzch smarujemy polewą czekoladową.Smacznego!