Wykonanie
Ciasto parzone
czekoladowe:Blaszka:25/30 cm½ kostki
masła1 szklanka
wody2/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki ciemnego
kakaoSzczypta
soli½ łyżeczki
proszku do pieczenia5
jajekKrem
truskawkowy z
mascarpone:400 ml kremówki25 dag
sera mascarpone1 szklanka mrożonych
truskawek60 ml
likieru truskawkowego3 łyżeczki
żelatyny3 czubate łyżki
cukru pudruDekoracja:Biała
polewa czekoladowaSposób wykonania:Ciasto:
Masło zagotowujemy ze szklanką
wody, do gotującej masy wsypujemy
mąkę wymieszaną z
kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia.Do zimnej masy wbijamy po jednym
jajku, kolejne dodając, gdy pierwsze dobrze się połączy, wsypujemy proszek, miksujemy.Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut, należy pamiętać, aby w trakcie nie otwierać drzwiczek, bo ciasto nam opadnie.Po upieczeniu studzimy.Krem:
Truskawki rozmrażamy w naczyniu w temp pokojowej, rozmrożone miksujemy blend rem na mus,
żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej
wody , dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę razem z
mascarpone i
cukrem pudrem, delikatnie wlewamy mus
truskawkowy i
likier oraz płynną ostudzoną
żelatynę, miksujemy delikatnie aby nie było grudek, gotowym kremem przekładamy ciasto, dekorujemy białą
polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce.Smacznego!