ßßß
Czyli czekolady nigdy dosyćSkładniki na ciasto podstawę:2 jaja4 łyżki cukru5 i pół łyżki mąki pszennej50 g stopionej bialej czekoladyMasa truflowa:300 ml śmietanki kremówki350 g białej czekolady z dodatkiem ziarenek wanilii – jesli nie mamy czekolady z wanilią to dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii250 g serka ricotty, który ucieramy na gładką masęPrzybranie:czekolada ciemna
W misce ubijamy jaja z cukrem elektrycznym mikserem przez około 10 minut do chwili, gdy masa stanie się puszysta. Wsypać mąkę, wlać stopioną czekoladę i delikatnie wymieszać. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 25 minut w 180 C.Aby przygotować masę truflową, należy zagotować w rondelku śmietankę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła do dna naczynia. Lekko przestudzić, dodać kawałki czekolady i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić, wtedy dodać twarożek i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Wylewamy masę do formy na ostudzone ciasto i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Jeśli jest bardzo ciepło można wstawic ciasto do zamrażarki na 1 , 5 godziny.Gdy masa już zastygnie ozdabiamy ciasto ciemną czekoladą. Boki ciasta oblepiłam wiórkami czekoladowymi, na wierzchu ciasta są również wiorki troche większe i paseczki z czekolady. Wylewamy na papier do pieczenia paski czekoladowe i wstawiamy do lodówki. Gdy stężeją delikatnie zciągamy i przystrajamy ciasto.
SmacznegoZapraszam na inne słodkości. Kliknij na zdjęcia i poznaj przepis: