Wykonanie
Czyli
czekolady nigdy dosyćSkładniki na ciasto podstawę:2
jaja4 łyżki
cukru5 i pół łyżki
mąki pszennej50 g stopionej
bialej czekoladyMasa truflowa:300 ml
śmietanki kremówki350 g
białej czekolady z dodatkiem ziarenek
wanilii – jesli nie mamy
czekolady z
wanilią to dodajemy łyżkę ekstraktu z
wanilii250 g
serka ricotty, który ucieramy na gładką masęPrzybranie:
czekolada ciemna
W misce ubijamy
jaja z
cukrem elektrycznym mikserem przez około 10 minut do chwili, gdy masa stanie się puszysta. Wsypać
mąkę, wlać stopioną
czekoladę i delikatnie wymieszać. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 25 minut w 180 C.Aby przygotować masę
truflową, należy zagotować w rondelku
śmietankę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła do dna naczynia. Lekko przestudzić, dodać kawałki
czekolady i mieszać, aż
czekolada całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić, wtedy dodać
twarożek i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Wylewamy masę do formy na ostudzone ciasto i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Jeśli jest bardzo ciepło można wstawic ciasto do zamrażarki na 1 , 5 godziny.Gdy masa już zastygnie ozdabiamy ciasto ciemną
czekoladą. Boki ciasta oblepiłam wiórkami czekoladowymi, na wierzchu ciasta są również wiorki troche większe i paseczki z
czekolady. Wylewamy na papier do pieczenia paski
czekoladowe i wstawiamy do lodówki. Gdy stężeją delikatnie zciągamy i przystrajamy ciasto.
SmacznegoZapraszam na inne słodkości. Kliknij na zdjęcia i poznaj przepis: