Wykonanie
Ostatnio dużo debiutuję. Dziś kolejny mój debiut -
tarta.
Tarta z
ricottą i
szpinakiem . Wreszcie! Jak się okazało, niepotrzebnie się obawiałam. Wykonanie bajecznie proste, raczej nie ma czego sknocić. Potrzeba do niej jedynie trochę więcej czasu, bo jednak to chłodzenie i podpiekanie trochę trwa. Tartę więc trzeba zaplanować odrobinę wcześniej. Środek, to
serek ricotta i
szpinak . Idealne i bardzo lubiące się połączenie. A do tart
będę wracać. Ta, zawojowała mojego
męża...z czego się bardzo cieszę:)Przepis wypatrzyłam na blogu u Caritki. Odrobinę zmieniłam proporcje i podaję moją wersję. Ale myślę, że różnice są tak minimalne, że nie zmieniają drastycznie smaku potrawy. Pyszności.

Ciasto:200g
mąki100 g zimnego
masłaszczypta
soli1
jajkoNadzienie:300 g
świeżego szpinaku(lub mrożonego)20 g
masła3
jajka250 g
ricotty100 ml gęstej
śmietanygałka muszkatołowa do smaku
sól i
pieprz3 ząbki
czosnku, zmiażdzonePrzesiewamy
mąkę do miski, dodajemy
sól i
masło pokrojone na drobne kawałki. Rozcieramy
masło z
mąką, aż do uzyskania konsystencji piasku. Robimy wgłębienie na środku i wlewamy rozkłócene
jajko. Łączymy wszystko, w razie potrzeby dodajemy odrobinę
wody lub
mąki. Formujemy kulę i chłodzimy przez 20 min w lodówce.Płytką formę z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm smarujemy
masłem.Na lekko oprószonym
mąką blacie, wałkujemy ciasto na placek, o nieco większy niż forma. Wkładamy ciasto do formy, dokładnie dociskamy, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce ok 30 min.Rozgrzewamy piekarnik do 200 s C. Pieczemy spód ciasta ok 15 minut kładąc uprzednio na nim papier do pieczenia z
fasolą,
grochem lub
ryżem. Wyjmujemy
fasolę i papier i dopiekamy jeszcze następne 5-10 min dopóki środek się nie przyrumieni.W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Szpinak myjemy, odrywamy łodyżki i rwiemy liście na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy na patelni
masło, wrzucamy
czosnek i
szpinak. Dusimy do momentu odparowania
szpinaku. Doprawiamy
solą,
gałką muszkatołową i
pieprzem.
Ricottę mieszamy z
jajkami i
śmietaną, lekko solimy. Dodajemy
szpinak i mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w 180 stopniach 25-30 min, do chwili, gdy nóż włożony do środka będzie czysty i suchy. Przed wyjęciem z formy lekko studzimy.
