Wykonanie
Kolejny dzień targowy, kolejne
cukinie, kolejne
pomidory. Tym razem
pomidory nietypowe.
Uznałam, że małe
pomidorki najlepiej będą pasowały do tarty. Zrobiłam więc kruche ciasto:1 szklanka
mąki1/2 kostki zimnego
masła (125g)1
jajkosólSiekam nożem aż będą maleńkie kawałeczki
masła,
potem szybko zagniatam.Do zamrażarki ciasta nie wkladam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie te pół godzinki
poczeka.Natłuszczam formę, posypuję
kaszką manną lub
mąka razową i wykładam dość cienko
ciastem (razem ze ściankami).
Tym razem ciasto zapiekłam. Na podpieczone ułożyłam pokrojoną w plasterki
cukinię i znów zapiekłam w 180 stopniach. Na tak przygotowany spód wylałam mieszankę:1 opakowanie
ricotty2
jajkatrochę
śmietanysól,
pieprz.
Na to wysypałam
pomidorki.
Całość wstawiłam do pieca na około 40 minut.
Rezultat był piękny.
Polecam z kieliszkiem czerwonego wytrawnego.