ßßß Cookit - przepis na Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 porcji
6 filetów z łososia, po ok 200 g każdy
sól i pieprz
450 g ciasta francuskiego
2 łyżki kaszy manny
15 g masła
sok z 1/2 cytryny
po 1 łyżce posiekanych oliwek, natki pietruszki i estragonu
glazura - 1 żółtko jaja zmieszane z 1 łyżką mleka
Sos ziołowy
40 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka mąki
200 ml wywaru rybnego (można zastąpić: bulionem warzywnym lub 4 łyżki sosu rybnego zmieszać z wodą)
3 łyżki białego wina
1 łyżka śmietanki kremówki
po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i kopru
Przygotowanie
Łosoś
Odciąć skórę z filetów, ułożyć je na papierze do pieczenia, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Ciasto francuskie pokroić na 2 części, jedną większą od drugiej. Rozwałkować na 2 prostokąty, jeden większy od drugiego. Mniejszy prostokąt ma być tak duży aby pomieścił filety jeden obok drugiego. Większy ma zakrywać mięso od góry i boków.
Mniejszą część ciasta położyć na natłuszczonej blasze do pieczenia i podziurkować widelcem. Piec w temperaturze 220℃ przez 15 minut, następnie posypać kaszą manną, ułożyć filety, na wierzchu położyć wiórki z masła, posypać oliwkami, natką i estragonem.
Pozostałym ciastem przykryć filety zawijając brzegi pod spód. Posmarować ciasto składnikami do glazury i piec przez ok. 20 minut.
Sos
Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i mieszać 1 minutę, następnie dodać sos rybny lub bulion i wino. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut aż sos zgęstnieje. Dodać śmietankę, zioła, sól i pieprz. Podawać z rybą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/salmon_en_croute/salmon_en_croute.html