Wykonanie
Składniki6 porcji6 filetów z
łososia, po ok 200 g każdy
sól i
pieprz450 g
ciasta francuskiego2 łyżki
kaszy manny15 g
masłasok z 1/2
cytrynypo 1 łyżce posiekanych
oliwek,
natki pietruszki i
estragonuglazura - 1
żółtko jaja zmieszane z 1 łyżką
mlekaSos
ziołowy40 g pokrojonego w kostkę
masła1 łyżka
mąki200 ml
wywaru rybnego (można zastąpić:
bulionem warzywnym lub 4 łyżki
sosu rybnego zmieszać z
wodą)3 łyżki
białego wina1 łyżka
śmietanki kremówkipo 1 łyżce posiekanej
natki pietruszki i
kopruPrzygotowanie
ŁosośOdciąć skórę z filetów, ułożyć je na papierze do pieczenia, doprawić
solą i
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny.
Ciasto francuskie pokroić na 2 części, jedną większą od drugiej. Rozwałkować na 2 prostokąty, jeden większy od drugiego. Mniejszy prostokąt ma być tak duży aby pomieścił filety jeden obok drugiego. Większy ma zakrywać
mięso od góry i
boków.Mniejszą część ciasta położyć na natłuszczonej blasze do pieczenia i podziurkować widelcem. Piec w temperaturze 220℃ przez 15 minut, następnie posypać
kaszą manną, ułożyć filety, na wierzchu położyć wiórki z
masła, posypać
oliwkami,
natką i
estragonem.Pozostałym
ciastem przykryć filety zawijając brzegi pod spód. Posmarować ciasto składnikami do glazury i piec przez ok. 20 minut.Sos
Masło roztopić na patelni, dodać
mąkę i mieszać 1 minutę, następnie dodać
sos rybny lub
bulion i
wino. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut aż sos zgęstnieje. Dodać
śmietankę,
zioła,
sól i
pieprz. Podawać z
rybą.
