Wykonanie
Pin It
O istnieniu kostki grysikowej z
kaszy manny przypomniała mi ostatnio
Basia na swoim blogu . I przypomniało mi się, że moja babcia rosół podawała, albo z domowym
makaronem, albo właśnie z kostką z
kaszy manny. U mnie w domu jakoś nigdy jej nie robiłam, ale postanowiłam się jednak cofnąć do mojego dzieciństwa. Moje córki patrzyły ze zdziwieniem cóż to ja takiego
dziwnego gotuję... ? :), ale zjadły z apetytem. Oczywiście kostkę możemy wykorzystać do każdej innej "czystej" zupy, nie tylko do rosołu.Serdecznie Wam polecam taką podróż w przeszłość, bo przy okazji wspominamy dania, które gotowały nasz babcie, a które dziś odchodzą niestety w zapomnienie...Składniki:1/2 szklanki
kaszy manny2 szklanki
wody1 łyżeczka
masła2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszkisólpieprzWykonanie:Szklankę
wody zagotowujemy z
solą,
kaszę mieszamy z drugą szklanką
wody, a następnie wlewamy do gotującej się
wody. Gotujemy przez 15-20 minut, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec dodajemy
masło,
pieprz i
natkę.Głęboki talerz przelewamy zimna
wodą, a na jego dno wykładamy warstwę ugotowanej
kaszy manny. Wyrównujemy łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie
kasze kroimy w kostkę i nalewamy zupę.