Wykonanie
Lubię
mieć w domu coś do przegryzienia. Przeglądając blog cukiernicze kreacje charlotte natknęłam się na ten przepis. Zawiera on dwie propozycje paluszków z
oliwkami i bez a, że nie lubię
oliwek skorzystałam z drugiej wersji serowej oraz dodałam wszystkie
przyprawy jakie miałam. Wersja nieco pikantna ale takie właśnie lubię. Paluszki smakują jak te zakupione w sklepie....tak tak moi goście myśleli, że są kupione. Świetnie nadają się na przegryzkę na imprezach, do
piwka,
drinka czy czegoś znacznie mocniejszego.... :)
Składniki na 1,2 kg
ciasta francuskiego : ( używam już gotowego)przepis na ciasto cytuję z blogu Cukiernicze kreacje charlotte.500g
mąki500 g bardzo zimnego
masła pociętego w drobną kostkę1 łyżeczka
soli250 ml lodowatej
wody"Na stolnicy usypać wzgórek z
mąki i zrobić w nim wgłębienie. Wsypać kostki
masła i
sól, po czym łączyć je wraz z zagarnianiem
mąki. Kiedy ciasto stanie się ziarniste, stopniowo dodawać lodowatą
wodę i mieszać aż składniki się połączą. Pamiętamy, żeby zbytnio nie wyrobić ciasta. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić 20 minut. Posypać stolnicę
mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt 40x20 cm. Złożyć na trzy i obrócić o 90 stopni. Rozwałkować ponownie na prostokąt 40x20 cm i znowu złożyć na trzy. To są pierwsze dwa złożenia. Zawinąć ciasto w folię i chłodzić w lodówce 30 minut.Wyrabiać ciasto jeszcze dwa
razy, wałkując i składając jak poprzednio. W
sumie mają być cztery złożenia. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut przed użyciem.Szczelnie zawinięte ciasto w folię, możemy przechowywać w lodówce 3 dni lub miesiąc w zamrażalniku."400g ciasta80g
żłótego sera1
żółtko roztrzepane w jednej łyżce
mlekaprzyprawy : co kto lubi ja dałam :
parykę słodką,
chilli,
zioła prowansalskie-nie za dużo.Ciasto rozwałkować na prostokąt 28x12 cm i grubości ok 2 cm. Przełożyć na blaszkę i schłodzić w lodówce ok 20 minut żeby lepiej się kroiło ( u mnie ciasto bardzo szybko robiło się zbyt miękkie więc co jakiś czas wkładałam porcjami na chwilę do zamrażalnika ). Piekarnik nagrzać do tem 180-200°C.Ciasto posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem, posypać
przyprawami i
startym serem. Przekroić ciasto na 2 prostokąty 14x12 cm. Kroićje na paski i skręcać spiralnie. Piec 5-10 minut. Ja swoje piekłam 10 min. w temp. 180° po czym dalam je jak najwyżej grzałki i piekłam jeszcze 10 min., były bardziej chrupkie i miały ładny kolor. Podaję już przestudzone.Smacznego :)