ßßß
Składniki:ok. 250-300 gramów łososia ze skórą1/2 cytryny2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego1 łyżeczka mąki1/2 kostki bulionu warzywnego200 ml śmietany 18%1 łyżka posiekanego koperku1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 łyżka posiekanego szczypiorku1 łyżka tymianku100 ml wody (z kranu, chyba, że mamy przegotowaną - ale nie to nie ma znaczenia)2 żółtkasólpieprzPiekarnik nagrzać do 180 st. C (u mnie termoobieg)Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem...
... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem
Włożyć do piekarnika i piec 12 minutW tym czasie przygotujemy sos: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki - podsmażamy na małym ogniu ok. 2 minut ale uważamy, żeby nie przyrumienić mąkiMieszając wlewamy powoli 100 ml wody, wrzucamy pół kostki bulionu i doprowadzamy do zagotowaniaZdejmujemy z ogniaŁączymy żółtka ze śmietaną...
... dodajemy koperek, natkę pietruszki i szczypiorek - mieszamy
Łączymy sos z zasmażką na patelni
Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut
Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków .
Na zdrowie:)Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem"