Wykonanie
Najpierw poszłam do stoiska ze swieżymi
rybami. Rozejrzałam się, nosem pokręciłam bo na nic nie mogłam się zdecydować, po czym poszłam do ryb pakowanych w pudełka, słoiki, na tackach i... wróciłam do świeżych :) Tam właśnie kupiłam filet z
łososia ze skórą :)

Składniki:ok. 250-300 gramów
łososia ze skórą1/2
cytryny2 łyżki
masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego1 łyżeczka
mąki1/2 kostki
bulionu warzywnego200 ml
śmietany 18%1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
szczypiorku1 łyżka
tymianku100 ml
wody (z kranu, chyba, że mamy przegotowaną - ale nie to nie ma znaczenia)2
żółtkasólpieprzPiekarnik nagrzać do 180 st. C (u mnie termoobieg)Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić
tymiankiem,
solą oraz
pieprzem...

... i polać
sokiem z połowy
cytryny oraz obłożyć pokruszonym
masłem
Włożyć do piekarnika i piec 12 minutW tym czasie przygotujemy sos: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki
masła z 1 łyżeczką
mąki - podsmażamy na małym ogniu ok. 2 minut ale uważamy, żeby nie przyrumienić
mąkiMieszając wlewamy powoli 100 ml
wody, wrzucamy pół kostki
bulionu i doprowadzamy do zagotowaniaZdejmujemy z ogniaŁączymy
żółtka ze
śmietaną...

... dodajemy
koperek,
natkę pietruszki i
szczypiorek - mieszamy

Łączymy sos z zasmażką na patelni


Wyjmujemy na chwile
rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut

Ja
rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych
ziemniaków .


Na zdrowie:)Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem"