Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje2 duże świeże
kalmary (ok. 700 g) lub oczyszczone mrożone tuby
kalmarów1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku1 duży
pomidor1 łyżka
oliwy lub
oleju roślinnego1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka czerwonej
słodkiej papryki1/2 szklanki (125 ml)
białego wina170 g
ryżu (użyłam czarnego, można też użyć białego, np. arborio)350 g mieszanki
owoców morzaSos pomidorowy:1 szklanka (250 ml)
przecieru pomidorowego1/2 szklanki (125 ml)
białego wina1 łyżka
oliwy extra vergine1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka
cukruszczypta nitek
szafranugałązka
pomidorków koktajlowych do dekoracji (opcjonalnie)
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie
Kalmary oczyścić (poniżej jest załączony szczegółowy film instruktażowy), zachować
macki (bez głowy i woreczka z atramentem, należy odciąć je tuż przy głowie i ewentualnie usunąć twardą "kulkę" ze środka).
Mrożone owoce morza rozmrozić i osuszyć - wyłożyć na talerz wyścielony papierowymi ręcznikami.
Paprykę pokroić w małą kosteczkę,
czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wlać
oliwę lub
olej, dodać
paprykę i smażyć mieszając co jakiś czas przez około 3-4 minuty, dodać
czosnek i smażyć przez 15 sekund, dodać pokrojonego
pomidora, doprawić niewielką ilością
soli i smażyć przez 2 minuty.Dodać
koncentrat pomidorowy,
słodką paprykę, wlać
wino, wymieszać i zagotować. Gotować na większym ogniu przez około 3 minuty aż ilość sosu zmniejszy się o połowę. Zdjąć patelnię z ognia i przestudzić. Dodać
ryż i mieszankę
owoców morza i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałym farszem napełnić tuby
kalmarów (nie musi być bardzo ściśle,
ryż zwiększy swą objętość podczas gotowania), końce
kalmarów spiąć wykałaczką.Piekarnik rozgrzać do 150 st. C . W formie do zapiekania (lub naczyniu typu casserole) wymieszać składniki
sosu pomidorowego. Włożyć napełnione tuby
kalmarów,
macki, gałązkę
pomidorków (opcjonalnie). Dusić w piekarniku 2 godziny pod przykryciem (formę do zapiekania owinąć z góry folią aluminiową). Ostrożnie wyjąć z piekarnika i odwinąć folię.
Kalmary przełożyć na talerze i pokroić.
Sos pomidorowy w razie potrzeby zagęścić
mąką ziemniaczaną (1 łyżeczkę
mąki rozmieszać w kilku łyżkach zimnej
wody, dodać do sosu i zagotować).

