Wykonanie
Jako dzieciak uwielbiałam popularny
pomidorowy pasztet drobiowy, który można było kupić za grosze, zabrać w góry, albo zrobić z nim kanapki do szkoły. Kiedyś, zupełnie przypadkiem zdarzyło mi się przeczytać skład... Nie polecam nikomu tego robić :D Ten pasztet jest kremowy,
pomidorowy, świetnie pasuje do kanapek i oprócz pysznego smaku zapewnia też całkiem sporo wartości odżywczych. No i przygotowuje się go ekspresowo!kalorie i makroskładniki dla 1 łyżki stołowej pastyskładniki na ok. 12 łyżek pasty► czerwona soczew ica [180 g / 1 szklanka suchego produktu]►
olej z suszony ch
pomidorów [30 g / 3 łyżki]► k
oncentrat pomidorowy [75 g / 3 łyżki]►
słodka papryka [2 łyżeczki]►
czosnek granulowany [1 łyżeczka ]►
sól,
pieprz [ do smaku]
Soczewicę ugotować we wrzątku do miękkości.Zblendować całość z resztą składników i przypraw na gładką masę.