ßßß Cookit - przepis na Pomidorowy pasztet z soczewicy do smarowania.

Pomidorowy pasztet z soczewicy do smarowania.

nazwa

Wykonanie

Jako dzieciak uwielbiałam popularny pomidorowy pasztet drobiowy, który można było kupić za grosze, zabrać w góry, albo zrobić z nim kanapki do szkoły. Kiedyś, zupełnie przypadkiem zdarzyło mi się przeczytać skład... Nie polecam nikomu tego robić :D Ten pasztet jest kremowy, pomidorowy, świetnie pasuje do kanapek i oprócz pysznego smaku zapewnia też całkiem sporo wartości odżywczych. No i przygotowuje się go ekspresowo!
kalorie i makroskładniki dla 1 łyżki stołowej pasty
składniki na ok. 12 łyżek pasty
► czerwona soczew ica [180 g / 1 szklanka suchego produktu]
olej z suszony ch pomidorów [30 g / 3 łyżki]
► k oncentrat pomidorowy [75 g / 3 łyżki]
słodka papryka [2 łyżeczki]
czosnek granulowany [1 łyżeczka ]
sól, pieprz [ do smaku]
Soczewicę ugotować we wrzątku do miękkości.
Zblendować całość z resztą składników i przypraw na gładką masę.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2016/04/pomidorowy-pasztet-z-soczewicy-do.html