ßßß Cookit - przepis na Pasta z czerwonej soczewicy i słonecznika

Pasta z czerwonej soczewicy i słonecznika

nazwa

Wykonanie

Wkraczam do kuchni. Postanowione - robię pastę. Ale jaką? Okaże się na końcu. Najpierw badam teren - sprawdzam, co zalega w spiżarni, jakie warzywa są na granicy swojej użyteczności. Następnie komponuję wszystko w głowie, zakasuję rękawy i zabieram się do pracy. W czasie tworzenia mojego "alchemicznego produktu", wielokrotnie go próbuję i ewentualnie wzbogacam o uzupełniającego jego smak dodatki. Efekt końcowy jest zazwyczaj zaskakująco pyszny. Dzisiaj jeden z wyników mojego ostatniego kulinarnego eksperymentowania - pasta z czerwonej soczewicy i słonecznika. Z całego serca polecam!
- 100 g soczewicy
- 4 średniej wielkości pomidory
- 100 g słonecznika
- 4 gałązki rozmarynu
- cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Soczewicę gotuję w 200 ml wody. Do gotującej się jeszcze soczewicy dodaję pokrojone pomidory, słonecznik i gałązki rozmarynu. Całość solę i pieprzę i dokładnie mieszam. W przypadku gdyby soczewica za bardzo wysychała, dodaję odrobinę wody.
Pokrojoną drobno cebulę podsmażam na oliwie. Gdy już się lekko zrumieni, dodaję poszatkowany ząbek czosnku. Podsmażam chwilę, uważając, by czosnek się nie przypalił.
Z ugotowanej soczewicy wyciągam gałązki rozmarynu. Resztę przekładam do blendera. Dodaję usmażoną cebulę z czosnkiem i słodką paprykę. Całość blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby solę i pieprzę.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/09/pasta-z-czerwonej-soczewicy-i-sonecznika.html