Wykonanie
Wkraczam do kuchni. Postanowione - robię pastę. Ale jaką? Okaże się na końcu. Najpierw badam teren - sprawdzam, co zalega w spiżarni, jakie warzywa są na granicy swojej użyteczności. Następnie komponuję wszystko w głowie, zakasuję rękawy i zabieram się do pracy. W czasie tworzenia mojego "alchemicznego produktu", wielokrotnie go próbuję i ewentualnie wzbogacam o uzupełniającego jego smak dodatki. Efekt końcowy jest zazwyczaj zaskakująco pyszny. Dzisiaj jeden z wyników mojego ostatniego kulinarnego eksperymentowania - pasta z
czerwonej soczewicy i
słonecznika. Z całego
serca polecam!
- 100 g
soczewicy- 4 średniej wielkości
pomidory- 100 g
słonecznika- 4 gałązki
rozmarynu-
cebula- ząbek
czosnku- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki-
sól,
pieprz-
olej do smażenia
Soczewicę gotuję w 200 ml
wody. Do gotującej się jeszcze
soczewicy dodaję pokrojone
pomidory,
słonecznik i gałązki
rozmarynu. Całość
solę i
pieprzę i dokładnie mieszam. W przypadku gdyby
soczewica za bardzo wysychała, dodaję odrobinę
wody.Pokrojoną drobno
cebulę podsmażam na
oliwie. Gdy już się lekko zrumieni, dodaję poszatkowany ząbek
czosnku. Podsmażam chwilę, uważając, by
czosnek się nie przypalił.Z ugotowanej
soczewicy wyciągam gałązki
rozmarynu. Resztę przekładam do blendera. Dodaję usmażoną
cebulę z
czosnkiem i
słodką paprykę. Całość blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby
solę i
pieprzę.Smacznego!