Wykonanie
Miałem już go kiedyś robić, ale jakoś ciężko ostatnio było z czasem u mnie. Ale jak tylko przyjechałem na
wieś, zebrałem tyle
pomidorów ile potrzebowałem i zabrałem się za robienie tego pysznego sosu .Sos nadaje się idealnie do pizzy ale również do wszelkiego rodzaju
makaronów,
ryżu, jako dodatek do wielu dań grillowanych czy jako smarowidło do kanapek.Przepis zaczerpnięty z bloga usagi.Składniki:-3 kg
pomidorów- 3 łyżeczki
suszonego oregano- 3 łyżeczki suszonej
bazylii- 8 ząbków
czosnku- szczypta
soli- szczypta świeżo zmielonego
pieprzu- 4 łyżki
octu balsamicznego- 1 łyżka
cukruPrzygotowanie:
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku o grubym dnie. Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie
pomidory powinny być miękkie. Następnie
pomidory przecieramy przez sitko tak by wydobyć cały miąższ. W sitku powinny pozostać same pestki.Przetarte
pomidory wlewamy na patelnię, dodajemy
oregano,
bazylię oraz
czosnek i gotujemy na dużym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie sos powinien być gęsty. Dodajemy
cukier oraz
ocet balsamiczny. Kiedy
ocet wyparuje ściągamy patelnię z ognia. Na koniec dodajemy szczyptę
soli i
pieprzu do smaku.Przygotowany sos wlewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy, wkładamy do garnka wypełnionego
wodą i gotujemy przez 10 minut. Teraz możemy być pewni, że nasz sos nie zepsuje się, a w zimie będziemy mogli się cieszyć jego wspaniałym smakiem i aromatem.