ßßß Cookit - przepis na Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Korzystając z nadchodzącego Art Food Bazaru, zapraszamy Was na paellę inspirowaną ostatnią edycją eventu i owocami morza, jakie mieliśmy okazję tam spróbować.
Dla nas najlepsza paella to ta łącząca w sobie smak różnych owoców morza, aromat przypraw i świeżość cytryny. Owoce morza połączyliśmy z świeżymi warzywami, mielonymi parykami z Węgier i cytryną. Przed Wami przepis na paellę z owocami morza .
Składniki (na 2 normalne porcje):
1/2 opakowania ryżu arborio
1 opakowanie mieszanki owoców morza (znaleźliśmy taką mieszankę w Lidlu, wyszło ok. 400 gram)
1/2 opakowania zielonych papryczek padron (również znaleźliśmy je w Lidlu)
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pomidor
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
200 ml białego wina
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki szafranu
sól, pieprz
cytryna pokrojona w ćwiartki
Making-off:
Rozmrażamy owoce moża.
Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy je na oliwie przez minutę. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy jeszcze minutę, po czym dodajemy rozmrożone owoce morza.
Zalewamy wszystko wywarem przygotowanym z odrobiny płynu z patelni, wina, sosu sojowego i rybnego. Dodajemy przyprawy oraz ryż.
Gotujemy aż do odparowania sosu, przynajmniej pare minut pod przykryciem tak, aby składniki sobą przeszły.
Jeśli szukacie inspiracji kuliarnych, zapraszamy również na kolejne spotkanie w ramach Art Food Bazar. Więcej informacji o nim znajdziecie tutaj .
Smacznego!
Gosia i Przemek
Reklamy
Źródło:https://krakowgotuje.wordpress.com/2019/05/19/sloneczna-paella-z-owocami-morza-inspirowana-art-food-bazar