Wykonanie
Składniki4 porcjeFarsz1 łyżka
oliwy1 mała
cebula1 szklanka purée z dyni*4 łyżki drobno utartego
Parmezanu + dodatkowo do serwowania1 łyżka mielonych
migdałów lub 1 łyżeczka startego świeżego
imbiru1 płaska łyżka
bułki tartej1
jajkoCiasto300 g
mąki pszennej2
jajka + 1
żółtko1 łyżeczka
soli3 - 4 łyżki
wody1
białko jajaDodatki:
masło, świeża
szałwiaPrzygotowanieFarsz: Przygotować purée z dyni według wskazówek poniżej. Na patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę. Odmierzyć 1 szklankę purée z dyni i wymieszać z
cebulą,
Parmezanem, mielonymi
migdałami,
bułką tartą,
jajkiem, doprawić
solą oraz
pieprzem. W wersji nadzienia z
imbirem zamiast mielonych
migdałów, dodać
imbir do zeszklonej
cebuli i chwilę razem podsmażyć na patelni, dalej postępować jak wyżej. Nadzienie wstawić do lodówki na godzinę (można przygotować dzień wcześniej).Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić
jajka i
żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce
wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej
mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować
białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum.Zagotować osoloną
wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie roztopić kilka łyżek
masła na patelni, usunąć pianę, dodać garść liści
szałwii. Ravioli wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z
masłem, wymieszać, podgrzać, posypać świeżo zmielonym
pieprzem i doprawić
solą. Wyłożyć na talerz i posypać tartym
Parmezanem.WskazówkiPrzygotowanie ciasta mikserem:
mąkę przesiać do misy miksera, posolić, włączyć mikser na wolnych obrotach, dodać najpierw
żółtko, następnie
jajka. Miksować mieszadłem aż składniki się połączą, dodając w miarę potrzeby
wodę. Dłońmi uformować kulę i zawinąć ją w ściereczkę. Odstawić na 1 godzinę. Zamontować przystawkę miksera do rolowania. Kawałki ciasta najpierw rozwałkować wałkiem na 1 cm placki, następnie przepuścić je przez maszynkę, najpierw 2
razy na programie 1, następnie 2 - 3
razy na programie 4. Dalej postępować jak wyżej.* Purée z dyni:
dynię pokroić na duże kawałki razem ze skorupą. Odrzucam środek z pestkami i pozostawiam sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni układam na blasze do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do miękkości (maksymalnie przez 1 godzinę). Łyżką wybieram miąższ ze skorupy, zawijam go w ściereczkę, mocno wyciskam cały sok. Odsączoną, suchą
dynię miksuję blenderem na purée.