ßßß Cookit - przepis na Ravioli z dynią i masłem szałwiowym

Ravioli z dynią i masłem szałwiowym

nazwa

Wykonanie

Ravioli chciałam zrobić już dawno temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać. Korzystając z tego, że miałam mus dyniowy, w końcu postanowiłam zgromadzić resztę składników i przygotować ravioli z dynią i masłem szałwiowym.
Ravioli robiłam pierwszy raz więc może nie wyglądają za dobrze, ale wyszły naprawdę pyszne.
Składniki:
farsz:
250 g musu z dyni
1 mała cebula
1 łyżka oliwy
1 łyżka mielonych migdałów
1 płaska łyżka bułki tartej
½ łyżeczki kurkumy
1 jajko
sól morska
pieprz
ciasto:
300 g mąki
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka soli
4 łyżki gorącej wody
1 białko
oraz:
świeże liście szałwii
3 łyżki masła
Wykonanie:
Przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać dynię, migdały, bułkę tartą, jajko, kurkumę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz zagotować, zmiksować blenderem a następnie ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać przez sito i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie do którego wbić 2 jajka i żółtko. Ciasto zagnieść dodając w trakcie po łyżce gorącej wody. Wyrobione ciasto zawinąć w ścierkę i zostawić na godzinę żeby odpoczęło i zmiękło.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (tak żeby było widać sęki stolnicy) starając się żeby ciasto było w kształcie prostokątu.
Jeden płat ciasta posmarować białkiem a następnie nałożyć farsz małą łyżeczką w odstępach ok. 3 cm. Na farsz położyć po kawałku liścia szałwii Ciasto z nadzieniem przykryć drugim kawałkiem ciasta a następnie docisnąć palcami ciasto między nadzieniem żeby się skleiło. Radełkiem wyciąć kwadraty tak, żeby nadzienie było w środku.
Zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucić ravioli i gotować przez około 4 minuty.
W tym samym czasie na patelni rozpuścić masło i dodać do niego garść szałwii chwilę smażyć.
Ravioli wyciągać z wody łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z masłem. Całość wymieszać i chwilę podsmażyć, można doprawić solą i pieprzem.
Ravioli przełożyć na talerz i podawać.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/10/ravioli-z-dynia-i-masem-szawiowym.html