Wykonanie

Ravioli chciałam zrobić już dawno temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać. Korzystając z tego, że miałam mus
dyniowy, w końcu postanowiłam zgromadzić resztę składników i przygotować ravioli z
dynią i
masłem szałwiowym.Ravioli robiłam pierwszy raz więc może nie wyglądają za dobrze, ale wyszły naprawdę pyszne.Składniki:farsz:250 g musu z dyni1 mała
cebula1 łyżka
oliwy1 łyżka mielonych
migdałów1 płaska łyżka
bułki tartej½ łyżeczki
kurkumy1
jajkosól morskapieprzciasto:300 g
mąki2
jajka1
żółtko1 łyżeczka
soli4 łyżki gorącej
wody1
białkooraz:świeże liście
szałwii3 łyżki
masłaWykonanie:Przygotować farsz:
cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
oliwie. Do
cebuli dodać
dynię,
migdały,
bułkę tartą,
jajko,
kurkumę, doprawić
solą i
pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz zagotować, zmiksować blenderem a następnie ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki.Przygotować ciasto:
mąkę przesiać przez sito i dodać
sól. W
mące zrobić wgłębienie do którego wbić 2
jajka i
żółtko. Ciasto zagnieść dodając w trakcie po łyżce gorącej
wody. Wyrobione ciasto zawinąć w ścierkę i zostawić na godzinę żeby odpoczęło i zmiękło.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (tak żeby było widać
sęki stolnicy) starając się żeby ciasto było w kształcie prostokątu.Jeden płat ciasta posmarować
białkiem a następnie nałożyć farsz małą łyżeczką w odstępach ok. 3 cm. Na farsz położyć po kawałku liścia
szałwii Ciasto z nadzieniem przykryć drugim kawałkiem ciasta a następnie docisnąć palcami ciasto
między nadzieniem żeby się skleiło. Radełkiem wyciąć kwadraty tak, żeby nadzienie było w środku.Zagotować
wodę z
solą, na wrzątek wrzucić ravioli i gotować przez około 4 minuty.W tym samym czasie na patelni rozpuścić
masło i dodać do niego garść
szałwii chwilę smażyć.Ravioli wyciągać z
wody łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z
masłem. Całość wymieszać i chwilę podsmażyć, można doprawić
solą i
pieprzem.Ravioli przełożyć na talerz i podawać.