Wykonanie
Pamiętam jak moja babcia go robiła. Wbrew pozorom nie jest trudny i pracochłonny w wykonaniu. I jak smakuje! Nie trzeba
mieć też specjalnej maszynki do
makaronu. Chociaż nie wyobrażam sobie robienia tą metodą cienkiego
makaronu do rosołu.Składniki
mąka pszenna, 200 gram
jajko, 1 sztuka
żółtko, 1 sztukaciepła
woda, 1/2 szklanki
sól, 1 łyżeczka
oliwa, 1 łyżeczkaSposób przygotowania1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać trochę
mąki). Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować, podsypując
mąką. Każdy płat
makaronu obsypać dużą ilością
mąki. Zwinąć w luźny rulon i pokroić w paski o grubości 1 centymetra.
Gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Można dodać 2 łyżki
oleju, żeby
makaron się nie posklejał.