Wykonanie
Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na domowy
makaron, jednak był on dość pracochłonny w porównaniu do tego, który znalazłam na Kwestii Smaku . Ten przepis jest genialny, wspaniały. Przede wszystkim prosty, podstawowy. Każdy, kto robi domowy
makaron, na pewno korzysta z podobnego przepisu, może zmieniają się nieco proporcje, ale składniki zazwyczaj pozostają podobne.Jeśli jesteście fanami
makaronu - musicie go zrobić. Jest genialny.
Potrzebujemy:200 g
mąki pszennej1
jajko2
żółtkaokoło 1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczkę
soli1 łyżeczkę
oliwy z oliwekNa stolnicę (ja zazwyczaj zaczynam łączenie składników w misce) przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól,
jajko,
żółtka i
oliwę.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy sprężyste ciasto, formujemy kulkę i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy na pół godziny.Następnie dzielimy na dwie części i obydwie rozwałkowujemy na cienkie placki.
Kładziemy jeden na drugim, cały czas podsypujemy
mąką żeby się nie posklejały.Zwijamy placki w rulonik, kroimy
ostrym nożem w paseczki.Kluski rozsypujemy po stolnicy.Ja swoje pozostawiam do delikatnego przeschnięcia, jednak można gotować od razu.Gotujemy w osolonej wodzie - we wrzątku, do momentu aż będzie al dente.Smacznego!
* Przed ugotowaniem możemy przełożyć
makaron na sitko i kilka
razy potrząsnąć - wówczas pozbędziemy się nadmiaru
mąki, a
makaron nie wyjdzie "papkowaty".