ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na domowy makaron, jednak był on dość pracochłonny w porównaniu do tego, który znalazłam na Kwestii Smaku . Ten przepis jest genialny, wspaniały. Przede wszystkim prosty, podstawowy. Każdy, kto robi domowy makaron, na pewno korzysta z podobnego przepisu, może zmieniają się nieco proporcje, ale składniki zazwyczaj pozostają podobne.
Jeśli jesteście fanami makaronu - musicie go zrobić. Jest genialny.
Potrzebujemy:
200 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
około 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę oliwy z oliwek
Na stolnicę (ja zazwyczaj zaczynam łączenie składników w misce) przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, żółtka i oliwę.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy sprężyste ciasto, formujemy kulkę i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy na pół godziny.
Następnie dzielimy na dwie części i obydwie rozwałkowujemy na cienkie placki.
Kładziemy jeden na drugim, cały czas podsypujemy mąką żeby się nie posklejały.
Zwijamy placki w rulonik, kroimy ostrym nożem w paseczki.
Kluski rozsypujemy po stolnicy.
Ja swoje pozostawiam do delikatnego przeschnięcia, jednak można gotować od razu.
Gotujemy w osolonej wodzie - we wrzątku, do momentu aż będzie al dente.
Smacznego!
* Przed ugotowaniem możemy przełożyć makaron na sitko i kilka razy potrząsnąć - wówczas pozbędziemy się nadmiaru mąki, a makaron nie wyjdzie "papkowaty".
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/03/domowy-makaron-krok-po-kroku.html