Wykonanie
Składniki2 porcje200 g
mąki pszennej2
jajka2
żółtkapo 1 łyżeczce
soli i
oliwyPrzygotowanieNa stolnicę lub blat przesiać
mąkę, uformować kopczyk. Dodać
sól, w środek wbić
jajka i
żółtka, dolać
oliwę i stopniowo łączyć ze sobą składniki zagarniając
mąkę do środka. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 1/2 godziny.Ciasto podzielić na pół i kolejno rozwałkowywać na placki, podsypując
mąką. Każdy placek podzielić na pół, posypać
mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą. Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać kluski po stolnicy. Powtórzyć z drugim plackiem.Zagotować i osolić
wodę.
Makaron gotować do czasu aż będzie al dente.WskazówkiDo ciasta na
makaron można dodać
papryki w proszku, dla smaku i koloru.