ßßß Cookit - przepis na Domowy makaron

Domowy makaron

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
200 g mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
po 1 łyżeczce soli i oliwy
Przygotowanie
Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, uformować kopczyk. Dodać sól, w środek wbić jajka i żółtka, dolać oliwę i stopniowo łączyć ze sobą składniki zagarniając mąkę do środka. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 1/2 godziny.
Ciasto podzielić na pół i kolejno rozwałkowywać na placki, podsypując mąką. Każdy placek podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą. Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać kluski po stolnicy. Powtórzyć z drugim plackiem.
Zagotować i osolić wodę. Makaron gotować do czasu aż będzie al dente.
Wskazówki
Do ciasta na makaron można dodać papryki w proszku, dla smaku i koloru.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_domowy/makaron_domowy.html