Wykonanie
Składniki / Ingredients:200 g
mąki pszennej (ja używam pełnoziarnistą) / 200 g wheat
flour (I use whole wheat)1
jajko / 1 egg2
żółtka / 2 egg yolksokoło 1/2 szklanki ciepłej
wody / about 1/2 cup of warm waterpo 1 łyżeczce
soli i
oliwy / 1 teaspoon of salt and oilSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 20 min, suszenie: min 15 minut, ilość porcji: 10Na stolnicę lub blat przesiać
mąkę, dodać
sól, zrobić wgłębienie, wbić
jajko i
żółtka, dolać
oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając
wodą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Jeśli ciasto będzie się kleić dodać trochę
mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rozwałkować ciasto na posypanym
mąką blacie. Podzielić ciasto na pół, posypać
mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały. Zwinąć je w rulon i pokroić (grubość
makaronu zależy od nas). Rozsypać kluski po stolnicy do wyschnięcia min. 15 minut. Zagotować osoloną
wodę.
Makaron gotować do czasu aż będzie al dente około 15 minut. Prosto i smacznie!*****We sift the
flour on the cutting board or countertop, we add salt and we do cavity, then we insert the egg and egg yolks. We add the
olive oil, mix and match ingredients pouring water. We knead smooth and elastic dough, form a ball. If the dough will be sticky, we add a little
flour. We cover the dough with a cloth and let stand for 30 minutes. Roll out the dough on a floured countertop. We divide the dough in half, sprinkle with
flour and place the halves opposite one another
than they lay. We close them into a roll and cut (thickness of the pasta depends on us). We sprinkle noodles on the pastry and we board to dry for 15 minutes. We boil salted water. Cook pasta until al dente about 15 minutes. Simple and delicious!