Wykonanie
Poziom trudności
Dyniowe kopytka (gnocchi di zucca) to typowe, włoskie, jesienne danie.
Dynia powoduje, że kopytka są delikatne, lekko słodkawe, ciekawe w smaku. Wiecie że
dynia jest niskokaloryczna – 100g miąższu dyni zawiera tylko 32 kcal, a przy tym zawiera mnóstwo odżywczych składników.
Dynia zawiera porównywalne do
marchewki ilości betakarotenu, i na dodatek nie kumuluje pozostałości nawozów sztucznych czy metali ciężkich. Dzięki zawartości betakarotenu
dynia jest warzywem idealnym na jesienno-zimowy czas.
Dynia zawiera sporo witamin (witamina C, witamina PP, witaminy z grupy B) i składników mineralnych (wapń, żelazo, potas, magnez czy fosfor i miedź), a dzięki zawartym pektynom wspiera nasz układ trawienny. Ważnym atutem dyni jest także prawie całkowity brak reakcji alergicznych. Przygotowanie
dyniowych kopytek jest łatwe i przyjemne.Porcja dla 3-4 osóbSkładniki:600 g purée z dyni (przygotowanego z całej, świeżej dyni ważącej ok. 1200 g)300 g
mąki pszennej1
jajkosól do smaku80 g
masłakilka listków
szałwiidrobno starty
parmezanSposób przygotowania:Do wcześniej przygotowanego purée dodać
mąkę,
jajko i
sól.
Zamieszać łyżką, przełożyć na blat (stolnicę) i zagnieść ręką, aż powstanie gładkie, zwarte ciasto.
Z ciasta odkrawać kawałki, z każdego uturlać dość cienki wałek, wałki pociąć na małe 1½ centymetrowe kluski.
Dla urody, można kluski „przeciągnąć” po specjalnej deseczce do gnocchi (widziałam w sklepie plastikową deseczkę firmy Tescoma, w sklepach internetowych można kupić deseczkę drewnianą lub plastikową, ja swoją przywiozłam z Florencji) lub na widelcu.
Na patelni rozpuścić
masło, dodać poszarpane (lub całe) listki
szałwii.
W sporym garnku zagotować
wodę, posolić. Gdy przygotujemy wszystkie kopytka, wrzucić je na wrzątek i gotować aż do wypłynięcia.
Kopytka wyłożyć na talerze, polać roztopionym
masłem i posypać drobno startym
parmezanem.
Jeśli zostanie nam trochę kluseczek, można je podać na drugi dzień, ale wtedy najlepiej je delikatnie podsmażyć na
maśle z dodatkiem
szałwii.
Dyniowe kopytka (gnocchi di zucca) najlepiej smakują gorące.Smacznego!