ßßß Cookit - przepis na Jak wykorzystać ziemniaczane puree?

Jak wykorzystać ziemniaczane puree?

nazwa

Wykonanie

Bardzo często przyrządzam na obiad ziemniaczane puree. Jak wykorzystać resztki ziemniaczanego puree? Polecam gnocchi z masłem szałwiowym. Bardzo lubię gnocchi z resztek ziemniaczanego puree. Są takie mięciutkie i puszyste. Ziemniaki miksuję na puszysto z dodatkiem masła i podgrzanego mleka. Właśnie z takiego puree gnocchi są najlepsze. Moje gnocchi są nieco większe i przypominają kopytka… Przypominają? Wydaje mi się, że kopytka to właśnie polski odpowiednik na włoskie gnocchi. Smak gnocchi zależy oczywiście od tego z czym je podaję.
Ostatnio jestem fanką szałwiowego masła. Co to takiego? Szałwiowe masło to roztopione masło ze świeżą szałwią. To kolejne zioło, które wciąż rośnie w moim balkonowym ogrodzie. Szałwia ma wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni. Schabowe z szałwią , ravioli w maśle szałwiowym czy bucatini z dynią to przepisy, które już znacie i które zawierają szałwię jako aromatyczny dodatek. okazuje się, że gnocchi z masłem szałwiowym tworzą świetne kombi. Takie przyrządzone resztki ziemniaczane mogę jeść i jeść.
Dodam, że ziemniaczane puree przyrządziłam z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Specjalnie nie pozbawiłam ich skórki, bo chciałam aby gnocchi miały fajny intensywny smak.
4 porcje
600 g resztek puree ziemniaczanego
1 jajko
150 g pszennej mąki
50 g masła
10 listków świeżej szałwii
Zimne puree ziemniaczane zagnieć z mąką i jajkiem. Podziel na 5 kawałków. Z każdego kawałka uformuj rulon. Pokrój na małe kawałeczki – gnocchi. Zagotuj wodę z solą. Wrzucaj gnocchi do gotującej się wody i gotuj tak długo aż wszystkie kluski wypłyną pod wierzch. Wyjmij gnocchi łyżką cedzakową na talerz. Jeśli chcesz żeby gnocchi ostygły i nie przywarły do talerza opłukaj talerz zimna wodą.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj liście szałwii i smaż aż zioło zacznie intensywnie pachnieć. Nałóż gnocchi do misek i polej szałwiowym masłem. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/gnocchi-z-maslem-szalwiowym-resztki-ziemniaczane-przepis