Wykonanie
Bardzo często przyrządzam na obiad ziemniaczane puree. Jak wykorzystać resztki ziemniaczanego puree? Polecam gnocchi z
masłem szałwiowym. Bardzo lubię gnocchi z resztek ziemniaczanego puree. Są takie mięciutkie i puszyste.
Ziemniaki miksuję na puszysto z dodatkiem
masła i podgrzanego
mleka. Właśnie z takiego puree gnocchi są najlepsze. Moje gnocchi są nieco większe i przypominają kopytka… Przypominają? Wydaje mi się, że kopytka to właśnie polski odpowiednik na włoskie gnocchi. Smak gnocchi zależy oczywiście od tego z czym je podaję.Ostatnio jestem fanką
szałwiowego masła. Co to takiego?
Szałwiowe masło to roztopione
masło ze świeżą
szałwią. To kolejne
zioło, które wciąż rośnie w moim balkonowym ogrodzie.
Szałwia ma wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni.
Schabowe z
szałwią , ravioli w
maśle szałwiowym czy bucatini z
dynią to przepisy, które już znacie i które zawierają
szałwię jako aromatyczny dodatek. okazuje się, że gnocchi z
masłem szałwiowym tworzą świetne kombi. Takie przyrządzone resztki ziemniaczane
mogę jeść i jeść.Dodam, że ziemniaczane puree przyrządziłam z
ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Specjalnie nie pozbawiłam ich skórki, bo chciałam aby gnocchi miały fajny intensywny smak.
4 porcje600 g resztek puree ziemniaczanego1
jajko150 g
pszennej mąki50 g
masła10 listków świeżej
szałwiiZimne puree ziemniaczane zagnieć z
mąką i
jajkiem. Podziel na 5 kawałków. Z każdego kawałka uformuj rulon. Pokrój na małe kawałeczki – gnocchi. Zagotuj
wodę z
solą. Wrzucaj gnocchi do gotującej się
wody i gotuj tak długo aż wszystkie kluski wypłyną pod wierzch. Wyjmij gnocchi łyżką cedzakową na talerz. Jeśli chcesz żeby gnocchi ostygły i nie przywarły do talerza opłukaj talerz zimna
wodą.Na patelni rozgrzej
masło. Dodaj liście
szałwii i smaż aż
zioło zacznie intensywnie pachnieć. Nałóż gnocchi do misek i polej
szałwiowym masłem. Smacznego!